Yargı ve emniyet bürokrasisindeki hareketliliği, suç örgütlerine yönelik operasyonları değerlendiren BirGün yazarı Timur Soykan, “Devlet içinde birbirine yönelik hamlelerin yapıldığı sert bir kavga işareti olabilir” yorumunu yaptı.

Mafya operasyonları devlet içindeki kavganın işaretleri
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Çete elebaşısı Sedat Peker, ifşalarına yeniden başladı. Yargı ve emniyet bürokrasisi arasındaki soğuk savaş devam ediyor. Son olarak Demir Yumruk operasyonuyla Erol Evcil ve Sarallar’a yönelik operasyonlar yapıldı. BirGün yazarı Timur Soykan, BirGün TV’ye yaptığı açıklamada çekişmelerin uzun süredir devam ettiğin ifade ederek, “Başkanlık sistemine geçilirken devlet hiyerarşisi kurumlar yok edildi. Herkesin Erdoğan’a yakınlık derecesine göre devletten parça kopartabildiği, güç sahibi olabildiği bir boşluk dönemi doğdu. Yani savrulma dönemi yaşandı. Bir yanda Süleyman Soylucular oluyor, bir yanda Berat Albayrakçılar… Bir yanda Hakyolcular oluyor bir yanda İsmailağa tarikatı… Bu güçler kendi içlerinde yıllardır savaşıyorlar” dedi.

Soykan, “Soylu, Albayrak’a gözlerimizin önünde omuz attı. Bu savaşın altta da pek çok kanalda devam ettiğini biliyoruz. Aile içinde bile olan bir durum. Kulağımıza gelen bilgilere göre Erdoğan ailesinde Bilal Erdoğan’ın etkili olduğu bölgeler var, Berat Albayrak’ın etkili olduğu bölgeler var. Bu klikler sürekli ittifaklar değiştirerek çatışıyorlar. Yargıda da aynı şekilde bir yapılanmanın olduğu emniyette yapılanmanın da olduğundan şüphe yok ama son dönemde gerçekten de dikkat çekici operasyonlar yaşanıyor. Türkiye tarihinde devlet-mafya-siyaset üçgeninin bu kadar genişlediği ve bu kadar gözler önüne serildiği bir Susurluk dönemi vardı, şu anda biz ondan katbekat vahim bir dönem yaşıyoruz. Mafyanın devletleştiği bir dönem yaşıyoruz. Böyle bir dönemin İç İşleri Bakanı’nın Soylu olması tarihi başarısızlık. Yani Mehmet Ağar 1990’lar için neyse Süleyman Soylu da 2020’ler için öyle bir misyona bürünüyor” diye konuştu.

Yargı ve emniyet bürokrasisinde bir hareketlilik yaşandığını kaydeden Soykan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erol Evcil’e yapılan operasyon ile ilgili çok vahim iddialar var. Erol Evcil, iş insanı Nesim Malki’yi 1995’te öldürten, azmettiren bir isim. Yıllarca Alaattin Çakıcı’yla birlikte bankalara kadar çökme hikayeleri arşa çıkmış. Yıllarca hapis yatmış bir isim, hapisten çıkıp Türkiye’de demir çelik sektöründe tekelleşmeye çalışabiliyor. Devlet eliyle yapıldığını herkes söyler. Buraya yönelik bir müdahale var. Sızan bilgilere baktığımızda bu operasyonun amacına ulaşması için bir emek olduğunu da görüyoruz. Devlet içinden bu operasyonun büyüklüğünü anlatma çabası da var. Tüm bunlara karşı hamleleri önümüzdeki günlerde göreceğiz. Sarallar’a yapılan operasyon da aynı şekilde bir hareketliliği işaret ediyor. Muhtemelen devlet içinde birbirine yönelik hamlelerin yapıldığı sert bir kavga işaretleri olabilir bunlar…”