Mağaza ve market çalışanlarından  8 acil talep

HABER MERKEZİ

Salgın sürecinde mağaza ve market çalışanları yoğun risk altında, önlemler alınmadan çalıştırılırken çalışma koşulları da giderek ağırlaştırıldı. Market ve Mağaza Çalışanları Dayanışma Ağı da sorunlarının çözülmesi için emekçileri mücadeleye çağırarak 8 acil taleplerini tekrarladı.

Dayanışma Ağı “Pandemi sürecinde, meslek hastalığının ve ücretsiz fazla mesainin göbeğinde çalışan bizlerin ortak talepleri var” diyerek duyurduğu taleplerini şu şekilde sıraladı:


Güvenceli çalışma ve sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılsın.

Eşdeğer işe eşit ücret ve sosyal haklar sağlansın. Kadrolu ve taşeron işçiler arasında fark olmasın.

Haftalık 40 saat çalışma sağlansın. Bizler pandemi öncesinde de 40 saatin çok üzerinde çalışıyorduk. Bu süreç ile birlikte ücretsiz fazla mesai uygulamaları market ve mağaza çalışanlarına dayatılıyor. İş kanunundaki çalışma süreleri uygulansın

Market ve mağaza çalışanlarına tek izin günleri hafta içi günlerinde kullandırılmakta. Bu durum bizlerin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor. İzinlerin haftasonu günlerinde de kullandırılması ortak talebimizdir.

Market ve mağaza çalışanları olarak, mesainin mağazanın açık olduğu süreler dışında ücretini alamadığımız şekilde saatlerce fazla mesai yapıyoruz. Mağazanın temizliği ve reyonların kontrolleri çalışma saatinden sayılmıyor bitmek bilmeyen fazla mesailerin son bulmasını istiyoruz.

Market ve mağaza çalışanları olarak yoğun gece mesailerine zorlanıyoruz. Fazla mesaiden farklı olan bu çalışmalar da ne ücret ne de izin olarak bize kullandırılıyor Gece mesailerinde çalışmalarımızın bizlere fazla mesai ücreti veya izin olarak kullandırılması ortak talebimizdir.

Perakende patronları var olan işleri mümkün olan en az çalışanla yürütmeyi sürdürüyor. Bu da bize sistematikleşmiş fazla mesai olarak dönüyor. Az işçi çok iş mantığından vazgeçilmesi ve mağazalara gerekli sayıda personelin kadrolu bir şekilde sağlanması ortak talebimizdir.

Bir diğer ortak talebimiz ise onurlu ve insanca bir yaşamı sürdürebilmemiz için adil bir ücrete sahip olmaktır.