‘Mağdur değilsin’ dediler gerekçesiyle şikâyete ret


HABER MERKEZİ

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın açıklamasına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Mustafa Doğan İnal’ın bir dosya hakkında yargıyı etkilediği iddiasıyla yapılan suç duyurusuna mahkeme “Şikâyetçinin suçun mağduru olmadığı kanaatine varıldı” diyerek, ret kararı verdi.

CHP’li Başarır, 2018 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Mustafa Doğan İnal’ın, bir davada yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiğini ve bunun tape kayıtlarının olduğunu açıkladı.

Başarır yaptığı yazılı açıklamada, müdahale edilmek istenilen dosyada nedeniyle karşı taraf avukatının, İnal’in hakkında “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduğunu ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaya yer olmadığı kararı verdiğini hatırlattı. Başarır savcılığı verdiği karara yapılan itirazın da İstanbul 11. Sulh Ceza Hâkimliği’nce reddedildiğini duyurarak, şunları belirtti:

‘KARAR UTANÇ VERİCİ’

“İstinaf Mahkemesi Başkanı odasında yapılan görüşmeler, davayı doğrudan etkileme amacını taşıdığı açıkça ortadayken ve ilgili mahkemenin yapılan itiraza adil yargılamayı etkilemeyi teşebbüs suçu olarak görmesi ve davalı tarafın mağdur edilmediğinin belirtilmesi utanç verici bir karardır.”
“Bu olayda, Cumhurbaşkanı avukatının söz konusu kişilerle bir istinaf mahkemesi başkanının odasında görüşme sağlamasının amacı ne olabilir? Her ne kadar Cumhurbaşkanı avukatı Mustafa Doğan İnal, dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Fransız Büyükelçisi’nin ricası ile sadece istinaf incelemesinin hızlanması talebiyle görüşmenin sağlandığını, uyuşmazlık konusunda bir etkisinin olmadığını belirtse de tapelerden bu durumun böyle olmadığı anlaşılmaktadır.”