“Mutluluk inşa ediyoruz” diyen Yapı Merkezi, Tanzanya’da yapımı devam eden demiryolu projesindeki işçilerin ücretlerini ödemiyor. İddiaya göre yüzlerce işçi yaklaşık 4 aydır maaşını alamıyor.

Mağduriyet inşası Tanzanya’ya uzandı

YAREN ÇOLAK

AKP iktidarı döneminde Avrasya Tüneli gibi pek çok büyük projeye imzasını atan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi’nin Tanzanya’da yapımı devam eden Morogoro-Makutupora Demiryolu’nda çalışan işçilerin maaşını ödemediği iddia edildi. Demiryolu şantiyesinde çalışması için Türkiye’den bir ekibin Tanzanya’ya götürüldüğünü ancak pek çok hak gaspına maruz bırakıldığını kaydeden işçi, koronavirüs bahanesiyle şantiyeden çıkışlarının da engellendiğini belirtti.

Mayıs ayından bu yana maaşlarını alamadıklarını kaydeden işçi, şantiyede çalışan Tanzanyalı işçilerin ise maaşlarının günü gününe yatırıldığını söyledi. Demiryolu inşaatı projesinde çalışması için mühendis, kalfa, ve teknikerlerden oluşan yaklaşık iki bin kişilik bir ekibin Türkiye’den götürüldüğünü aktaran işçi, yüzlerce kişinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

KARTLAR KABARDI

Yaklaşık 4 aydır ailelerine hiç para yollayamadıklarını vurgulayan işçi, “Okullar açılıyor, çocuğa üst baş lazım. Elimize para geçsin diye kalkıp ta Tanzaya’ya kadar geldik. Ancak maaşımızı dahi alamıyoruz. Biz burada ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz onu geçtim. Ailelerimiz mutfak masraflarını bile ödeyemiyor. Tepkiler üzerine geçen gün mayıs ayı maaşımızın yalnızca yüzde 30’u yatırıldı. Onunla da anca biriken kredi kartı borçlarının bir miktarını ödeyebildik” dedi.

GREV BAŞLATACAĞIZ

Öte yandan koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek şantiyeden dışarı çıkmalarına izin verilmediğini belirten işçi, “Aylardır buradayız. Ancak tüm haklarımız gasp ediliyor. Böyle devam ederse grev yapacağız” ifadelerini kullandı.