Mahalle Afet Gönüllüleri, ülkenin birçok noktasında yurttaşları afetlere karşı hazırlıyor. Gönüllüler megakentte 80 mahallede ilkyardım, arama-kurtarma başta olmak üzere birçok eğitim veriyor.

Mahallelerde afete karşı hazırlık
MAG Platformu’nda 2 bini aşkın gönüllü bulunuyor. (Fotoğraf: BirGün)

Umut Can FIRTINA

2000 yılında Kocaeli’de başlayan ve 2005’te vakıf statüsü alan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Platformu, başta İstanbul, Kocaeli ve Yalova olmak üzere ülkenin birçok noktasında yurttaşları depreme karşı eğitiyor.

Platformunn BirGün’e çalışmaları hakkında bilgi veren MAG Derneği Kağıthane Başkanı ve MAG Platformu Sözcüsü Recep Yılbaşı, İstanbul’da Kağıthane, Zeytinburnu, Bakırköy, Kartal, Tuzla, Sancaktepe ilçelerinin mahallelerinde, ayrıca Yalova’nın tüm ilçeleri ve mahallelerinde örgütlü olduklarını belirtti. 2 binin üzerinde gönüllü üyelerinin olduğunu belirten Yılbaşı, bunun neredeyse yarısının aktif olarak çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Gönüllülüğün sürdürülebilirliğinin zorluğuna dikkat çeken yılbaşı, İstanbul’da yaklaşık 80 mahallede örgütlülüğün devam ettiğini belirtti. Yılbaşı MAG Platformunun faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “Mahallelerde örgütleniyoruz. Hafif arama-kurtarmacıyız ve ilk müdahale ekipleriyiz. Profesyonel değiliz. O mahallelerde oturan insanlarla muhtar başkanlığında 30’arlı, 40’arlı ekipler oluşturuyoruz.

Gönüllüler ilkyardım, hafif arama-kurtarma, yangın eğitimleri, enkaza yaklaşırken komşulara nasıl davranılacağı gibi psikolojik eğitimler alıyorlar ve ekipmanları, teçhizatları oluyor. Ayrıca afet öncesi, afet anı ve afet sonrasına dair hem mahallelerde hem okullarda toplumu afetlere hazırlama eğitimleri veriyoruz.

MAG olarak her yıl ortak tatbikatlar yapıyoruz. Pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz tatbikatlara, eğitimlere başlayacağız. Bu tatbikatlardaki amacımız hem bilgileri tazelemek, hem eksiklikleri tespit etmek hem de gönüllülerin hemhal olmaları.”

Mahalle afet gönüllüsü olmak isteyenler magder.org sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir.