İzmir’in mahallelerinden Murtake’de yaşayan 17 yaşındaki Cemal, uyuşturucudan dolayı yaşamını yitirdi. Muhtar kaleli mahalleliyle beraber nöbet tuttuklarını belirtti. CHP’li Yangır da ‘Çocuklarımızı uyuşturucudan ölmesi kader değil’ dedi.

Mahalleli uyuşturucuya karşı savaş açtı: Uyuşturucu kader değil

Berkay Sağol

Geçen hafta İzmir’in Konak ilçesinde Murtake diye bilinen Ege Mahallesi'nde uyuşturucu sebebiyle yaşamını yitiren 17 yaşındaki Cemal Mandal’ın ardından, mahalleli uyuşturucuya karşı adeta savaş açtı. Mahalle muhtarı Özer Kaleli uyuşturucuya karşı mahalle halkıyla beraber nöbet tuttuklarını söyledi.


İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, uyuşturucuyla mücadelenin en önemli ayağının eğitim olduğunu söyledi. Uyuşturucuyla mücadelede mahallelerde istihdamla ilgili çalışmaları görmek istediğini ifade eden Cıstır, “Mahallelerde uyuşturucuya veya herhangi bir suça karşı önleyici faaliyet yok. Eğitim konusu çok ciddi bir eksiklik. Tamamlayıcı bir eğitsel faaliyette yok. Buradaki çocukların teşvikle eğitime yönlendirilmesi lazım. Roman yurttaşlara uygulanan ayrımcılık bu işi fazlasıyla etkiliyor. Gençler Roman olduğu için iş bulamıyor ve bir süre sonra çaresizlikten bu suç batağına düşüyor. Sosyal devletin burada kendini sorgulaması lazım. Devlet kurumları ve yerel kurumlar hep beraber el ele bir çalışma yürütebilirsek kısa ve orta vadede uyuşturucuyu bitirebiliriz. Kimisi bu işi çaresizlikten kimisi ise alışkanlıktan yapıyor. Biz devletimize sesleniyor ve bizi çaresiz bırakmayın diyoruz” dedi.

SİSTEM BOŞLUĞUNDAN İŞ BİZE DÜŞTÜ

7 yıl önce uyuşturucu kullandığı için oğlu Ahmet Kaleli’yi kaybeden mahalle muhtarı Özer Kaleli, uyuşturucunun kaderleri olmadığını ve bir çocuklarının daha ölmesini istemediklerini söyledi. Kaleli, “Emniyetin faaliyetleri eksik. Daha önce narkotik uyuşturucu satıcılarına operasyon yapıyordu ama son yıllarda hiç baskın olmadı. Uyuşturucu satan kişiler daha çok satıyor. Biz bundan sonra mahallede nöbet tutacağız. Sistemin yarattığı boşluktan dolayı iş bize düştü. Biz artık mahallemizin bir girişinde bir de çıkışında nokta polis istemiyoruz. Uyuşturucuya karşı kapsamlı bir mücadele yürütülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Mahallelinin dayanışmayla uyuşturucuyu bitireceğini belirten Kaleli, şunları söyledi: “Cemal'in ölümü bardağı taşıran son damla oldu. Mahallede uyuşturucu satan kişilerin evlerini kamyonla yıktım. Bu mücadelenin diğer Roman mahallelerine de örnek olmasını istiyoruz. Mahallenin içinden bu mahalleleri bilen kişilerin bekçi olarak görevlendirilmesini istiyoruz. Gençlerimizi eğitime teşvik ederler sonra da ayrımcılık yapmadan iş verirlerse bu uyuşturucu belasından tamamen kurtuluruz.”

3 yıl önce uyuşturucu kullanmaktan oğlu Nadir'i kaybeden CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Yangır, “Temelinde işsizlik ve eğitimsizlik var. Polis kontrolü olmadığı için satıcılar mahalleliyi korkutuyor. Devlet kurumlarının ve yerel kurumların duyarlı davranması lazım. Bizleri, Romanları kendi halimize bırakıyorlar. Ege Mahallesi, uyuşturucu mücadelesinde herkese örnek teşkil edebilir. Hiçbir şeyden korkmamalıyız. Bizim çocuklarımızın uyuşturucudan ölmesi kader değil. Romanlara ayrımcı tutum sergiliyorlar ve güvenmiyorlar. Biz toplum olarak çok zor durumdayız. Bizim çocuklarımıza kontenjan versinler, iş imkânı sağlasınlar. Amatem isteğe bağlı değil zorunlu olsun. Bağımlılık hakkında acil çözüm merkezleri kurulsun. Validen ve yeni gelen emniyet müdüründen randevu talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.