Üsküdar Belediyesi tarafından 49 yıllığına bedelsiz olarak Aziz Hüdayi Vakfı’na verilen arazide süren yurt inşaatının durdurulmasının ardından, vakıf binaya pankart astı. Mahalleliyi ‘yaygaracı’ olarak niteleyen vakfa, Acıbadem sakinleri oturma eylemi yaparak tepki gösterdi

Mahallelinin acil ihtiyacı yurt değil!

Meral Danyıldız

İstanbul Acıbadem Mahallesi’nde Üsküdar Belediyesi tarafından 49 yıllığına bedelsiz olarak Aziz Hüdayi Vakfı’na verilen arazide yurt inşaatını durdurmasının ardından, vakıf tarafından binaya pankart asıldı.

‘Binamızla ilgili iftiralar ve gerçekler’ başlığıyla asılan pankartta, “Mahallede ortaya çıkarılan yaygara, olumsuz algı ve kavga ortamı oluşturarak siyasi çıkar sağlamak amaçlı provokatif bir organizasyondur. İBB’nin yapmış olduğu mühürleme işlemi, bize göre hukuki sürece aykırı ve yetki gaspı içeren siyasi bir uygulamadır” gibi ifadeler yer aldı.

Mühürlü inşaata iskan

Acıbadem sakinleri mühürlenmesine rağmen inşaata devam eden vakfa oturma eylemi yaparak tepki gösterdi. Mühürlü inşaata girmeye çalışan vakıf yetkilileri ve mahalleli arasında arbede yaşandı. Polisin olay yerine gelmesi üzerine, vakıf yetkilileri belge ibrazı yapmak için beklettiler ve inşaatın iskan belgesinin olduğu ortaya çıktı. Üsküdar Belediyesi mühürlü ve tamamlanmamış bir inşaata iskân vererek skandala daha imza attı.

Mahalleliyi ‘yaygaracı’ olarak nitelemenin talihsiz bir açıklama olduğunu ifade eden Acıbadem mahalle muhtarı Semra Aydın, şöyle konuştu:

“İmara, yönetmeliklere aykırı olarak mahkeme kararına ve mühürleme tutanağına rağmen tamamlanan bu inşaata karşı mahallelinin verdiği mücadelenin vakıf tarafından ‘yaygaracılık’ olarak nitelendirilmesi talihsiz ve maksadını aşan bir açıklama. Mahalleli ‘Acil ihtiyacımız yurt değil; deprem toplanma alanları, park, yeşil alan ve kreştir’ diyerek bu konuda taleplerini yineliyor. Biz nasıl mahallelinin söz ve karar sahibi olduğu demokratik katılımcı, şeffaf bir yönetim ilkesini benimsiyorsak, belediyeden de mahallenin gerçek ihtiyaçlarına uygun kamucu ve katılımcı şeffaf bir hizmet yönetim anlayışı bekliyor ve talep ediyoruz. Sonuç olarak acil ihtiyaç olmayan ve bağışlanma şartlarında da yer almayan yurt inşaatı konusunda mahallelinin tutumu nettir. Bu yurt yapılamaz!”

***

Ne olmuştu?

Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ) tarafından park ve bitişiğindeki arazi ‘belediye hizmet birimi’ ve park olarak kamu yararına bedelsiz terk edilmişti. Arazinin Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na verildiği ortaya çıkmıştı. Vakfın araziye yurt yapmasının da önü açılmıştı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.