Mahallemizin kadınları artık sinema yapıyor

CENGİZ DAĞISTAN

Seferihisar’da 2018 yılında başlatılan ve bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘’Anahtar Kadın Çalışmaları’’ kapsamında devam eden ‘Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor’ projesi ile film çekmek isteyen kadınlara ücretsiz olarak sinema eğitimi veriliyor.

Bu proje ile birlikte; kadınlar, kendi filmlerinin yönetmeni olurken aynı zamanda başka kadınların filmlerinde de çeşitli görevler alıyorlar. ‘Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor’ projesi ile sinemanın gücü sayesinde, toplumsal cinsiyet rollerinde kadınlara uygulanan ayrımcılığın önüne geçilmesinin yanı sıra kadınların kendilerini sanatsal bir dille ifade edebilecekleri ortam oluşturulması ve bu alanda çeşitli meslek edinmeleri de hedefleniyor.

Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor projesinin atölye çalışmalarına katılan Seferihisarlı kadınlar tarafından çekilen Cihanşümul, Adım Yalnızlık, Ateş ve Su, Yağmurda Kalanlar ve Örfene adlı filmler yurtdışında İngiltere, Almanya ve İtalya olmak üzere bugüne kadar 13 festivalde seyirci ile buluştu.

Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor projesinin hikâyesi ise Arşipel Kadınları ismiyle film oluyor. Proje Koordinatörü Kibar Dağlayan Yiğit ve bu projede aldığı eğitimle ilk filmini çeken Nejla Deveci İmancı’nın yönetmen koltuğunu paylaştığı Arşipel Kadınları filminde; projeye dâhil olan ve hayatlarında ilk defa eline kamera almış kadınların film yapma hikayesi ve festival yolculukları anlatılıyor. Arşipel Kadınları, sinema yapmak isteyen kadınların nakış atölyesinden kırmıza halıya uzanan ilginç hikâyesi ile dikkat çekiyor.

Kibar Dağlayan Yiğit koordinatörlüğündeki Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor atölye çalışmaları Kadifekale, Örnekköy ve Aliağa’da devam ediyor.