Beş sene önce, 2017 Kasım’ında West Ham’daki görevine son verildiğinde takımın başında kaldığı sürede maçı başına 1,33 puanla kulüp tarihinin en başarılı teknik direktörüydü. Gidişine üzülmüştüm, malum mahallenin en güzel abisiydi. Bir Liverpool deplasmanında kaptığı puandan sonra, “Aldığımız bu puanı Türkiye’deki insanlara adamak istiyorum. Dünyanın en güzel insanlarını o topraklarda tanıdım. Onların üzülmesi bizi burada kahrediyor. Dualarım onlarla,” diyerek başlamıştı basın toplantısına. 2018 güzünde Suudi Profesyonel Ligi’nden Al-Ittihad’ın başına geçti ancak uzun sürmedi macerası, Şubat 2019’da Al-Ittihad’ın teknik direktörlüğünü yaptığı beş ayın ardından, 20 maçın sadece 6’sını kazandıktan sonra görevden alındı. 2019 yazında, West Bromwich ile yeniden döndü Ada futboluna, ilk sezonunda takımı Championship’i 2. sırada bitirerek Premier Lig’e terfi edecek, o terfiden kısa süre sonra 2019’un kara kışında 13 maçta toplanan yedi puanın ardından görevden alınacaktı. Sonrası Ada’dan uzak zamanlar, 2021’in kara kışında gazetelerin spor sayfaları Çin Süper Ligi takımlarından Beijing Guoan’ın başına geçtiğini yazıyordu. Sonrasında bir sene süren Çin macerasından sonra yeniden döndü özlenildiği topraklara, Eylül sonunda Watford ile 18 aylık sözleşme imzalıyor, takımın başında ilk maçında Stoke City’i dört golle devirip üç puanı kapıyordu.

***

Serin ve kasvetli bir Ekim akşamında, Bilic’in Watford’u evinde Swansea City karşısında. Maçtan önce ev sahibi takım play-off potasının bir puan altında 8. sırada. Misafir Swansea City 12. sırada, son beş maçından 10 puan çıkardı Galler takımı. Ev sahibi Watford 4-2-3-1 dizilişinde, savunmanın önünde Choudhury, Kayembe ikilisi, ileri uçta Sarr, Asprilla, Sema üçlüsünün önünde Davis.

Swansea City 3-4-2-1 dizilişinde, ileri uçta Piroe, Ntcham ikilisinin önünde 9 numaralı Obafemi. Misafir takım ofansif başlıyor maça, 2’de Ntcham’ın ayağından kullandıkları duran toptan sonuç alamıyorlar. İlk bölümde gole daha yakın görünen takım siyah formalı Swansea City, 10 numaralı Ntcham ataklara yön veren oyuncuları.

18’de ilk kez rakip kalede etkili Watford, sağdan Choudhury’nin ortasına Sema dokunamıyor, ilk 20 dakikada iki takımın da rakip kaleyi bulan vuruşu bulunmuyor. 2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. İlk devrede olduğu gibi ofansif başlıyor Swansea City, 48’de soldan kullandıkları kornerden sonuç alamıyorlar. Aradıkları gol 52’de geliyor, Watford savunmasının rakibe uzak kaldığı pozisyonda Ntcham sol köşeye sert vuruyor, asist Grimes. Gol ateşliyor siyahlı takımı, kanatları etkili kullandıkları anlarda Watford savunmasını bunaltıyorlar. 56’da Watford forvetinde Aspirilla’nın yerine giren Louza. Beş dakika sonra sakatlanan Gaspar’ın yerine Morris sahada. 66’da Manning ile rakip kaleyi yokluyor Swansea City, akabinde sarı kartı gören takımın iyilerinden Grimes. 70’ten sonra baskıyı artıyor Bilic’in takımı, 71’de Swansea City’nin oyun kurucusu Ntcham yerini Cooper’a bırakıyor. 73’te Sarr’ın enfes ortasında Davis kalabalık savunma arasından kafayı isabetsiz vuruyor, galibiyet golü için yükleniyor sarı siyahlı takım ancak orta sahada yaratıcı oyuncu eksikliği aşikâr.

***

90’da maçın muhtemel en net pozisyonunda Swansea City atağında Piroe’nin yakın mesafeden plasesi Watford kalecisi Bachmann’da kalıyor. Hakemlerin iletişim cihazlarının bozulması nedeniyle 17 dakika uzatılan maçın 98. dakikasında kalesinde golü görüyor Watford, soldan kullanılan duran topta Cabango ortalıyor, Manning demarke pozisyonda kafayı vuruyor. Velhasıl 17.231 taraftarın şahitliğinde Bilic’in iç sahadaki ilk maçında Watford 2-1’lik skorla üç puanı bırakırken Swansea City sıralamada rakibinin üzerine çıkıyor. Maç sonu basın toplantısında Slaven Bilic savunmada yaşadıkları sakatlıkların takımını olumsuz etkilediğini, genç futbolcularının performansından memnun olduğunu, 17 dakika uzatmanın iki takım için de sıkıntı yarattığını dile getiriyor. Maçın adamı Ryan Manning (Swansea City).