ARTVİN’in Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi ile Pilarget olarak anılan ve 5 köyü kapsayan bölgede yapılması planlanan HES, doğaya vereceği tahribat sebebiyle tepkilere neden oluyor. Rize İdare Mahkemesi’nin durdurma kararına rağmen proje kapsamında yol yapım çalışmalarının sürdüğünü söyleyen bölge halkı, vadinin öncelikli koruma alanı ilan edilmesini istiyor. Kamilet Vadisi’nde işletmesi bulunan ve projeye karşı dava açan […]

Mahkeme durdurdu ama talan sürüyor

ARTVİN’in Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi ile Pilarget olarak anılan ve 5 köyü kapsayan bölgede yapılması planlanan HES, doğaya vereceği tahribat sebebiyle tepkilere neden oluyor.

Rize İdare Mahkemesi’nin durdurma kararına rağmen proje kapsamında yol yapım çalışmalarının sürdüğünü söyleyen bölge halkı, vadinin öncelikli koruma alanı ilan edilmesini istiyor. Kamilet Vadisi’nde işletmesi bulunan ve projeye karşı dava açan Alican Can, “Yol çalışmaları ve dökülen malzemeler vadiyi perişan etti” dedi.

‘6 yıldır mücadele ediyoruz’

HES’lere karşı mücadelelerinin sürdüğünü belirten Can, “Yaklaşık 6 yıldır burada HES’lere karşı mücadele ediyoruz. Davayı kazandık ancak hala kaçak olarak çalışıyorlar. Mahkemenin iptal kararına rağmen gözden uzak şekilde çalışmalarına devam ediyor ve şantiye alanına kimse yaklaştırılmıyor. HES’in bulunduğu noktaya doğru yol çalışması yapıyorlar ama ileride ne yaptıklarını kimse bilmiyor” dedi.

Arhavi Doğa Koruma Platformu sözcüsü Leyla Öncel ise, HES projelerine karşı doğaseverler olarak uzun zamandır mücadele ettiklerini anlatarak şöyle konuştu: “Şu an çalışmaların durdurulmuş olması lazım. Müfettişler incelemek için gittiğinde çalışmadıklarını söylemişler ancak gizlice bir şeyler yapıldığını düşünüyoruz. Çünkü bölgeye kimseyi yaklaştırmıyorlar. Merkeze uzak bir noktada olduğu için takip edemiyoruz. Fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla yol çalışması denilen yerde şimdiden çok fazla tahribat yapılmış.”

Öte yandan ilçeye bağlı 5 köyün bulunduğu Pilarget bölgesinde yapılması planlanan 2 HES projesine de karşı çıkan köylüler, projelerin iptali için mahkemeye başvurdu. Yöre sakinleri, içme ve sulamada kullandıkları tek su kaynağı olan derelerine HES yapılmasına karşı çıkıp, evlerine ve sokaklarına ‘Heves etme sonu yok’ yazılı pankartlarla açarak, tepki gösterdi.