Artvin’in Şavşat ilçesine yapılan Hanlı HES projesine ilişkin verilen ÇED gerekli değil kararının iptali için bölge halkının açtığı dava reddedildi. HES projesini yapan şirketin sahibi ise eski Artvin valisi Selahattin Akyurt.

Mahkeme eski validen yana!

Dilan ŞAHİNBAŞ

Bir dönem Artvin'de valilik, Şavşat'ta ise kaymakamlık yapan Selahattin Akyurt’un sahibi olduğu Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılan Hanlı HES projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararına karşı açılan iptal davası sonuçlandı. Şavşatlıların uzun yıllardır sürdürdüğü hukuki ve fiili mücadeleye rağmen hukuk yine eski Vali’den yana işledi. İlçe halkının açtığı iptal davası Rize İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hanlı HES için 2018 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bölgedeki erozyon tehlikesine dikkat çeken mahkeme, projenin çevreye vereceği zararlar nedeniyle ÇED olumlu kararını iptal etti. HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali, Danıştay tarafından da onandı.

Şirketin karar üzerine projede revizyonlar yaparak santralın 10 megavatın altında olduğunu ileri sürmesiyle yeniden ÇED gerekli değildir kararı alındı. Bölge halkı ÇED gerekli değildir kararı sonrası yürütmeyi durdurma için başvuru yapsa da bu başvuru reddedildi.

HUKUKİ MÜCADELE SÜRECEK

Dava sürecine ilişkin açıklama yapan Avukat Halis Yıldırım şunları söyledi: “Hanlı HES davamız uzun yıllar bir çoğunuzla birlikte sürdürdüğümüz hukuki ve fiili mücadeleye rağmen 15 Mayıs’ta girdiğimiz duruşma sonrası reddoldu. Karar bugün itibariyle tarafımıza ulaştı. Tabii ki hukuki mücadeleyi sonuna kadar takip edeceğiz. 6 köyün muhtarı ile 15 Mayıs’ta katıldığımız duruşmada gerek muhtarlar gerekse biz bu ucube davanın her tür hukuksuzluğu içinde barındırdığını belirttik. Davalı şirket mahkemeye daha önce aksini savunurken köylerin ( Çavdarlı, Savaş, Otluca, Dalkırmaz, Çiftlik, Çayağzı, üzümlü) su hakkını kabul ettiğine dair bir taahhüt sundu. Hiç bir şekilde mevcut sularına müdahale etmeyecek. Bu aslında kısmi bir kazanım olarak değerlendirilebilir. Evet hukukun yok olduğu yerde anlamsız gibi görünse de biz yola devam edeceğiz.”