Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Demirören’den Ziraat Bankası’na devredilen Göktürk’teki yeşil alanda inşaat çalışmaları devam ediyor. Yurttaşlar ilçe kaymakamına bir mektup göndererek inşaat çalışmalarının durdurulmasını talep etti

Mahkeme kararını hiçe saydılar: Göktürk’te talan devam ediyor

HABER MERKEZİ

Demirören Holding’in aldığı krediyi ödemediği için Ziraat Bankası’na devredilen İstanbul Göktürk’teki araziye yapılan lüks konut projesi için mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına uyulmadı.

Yurttaşların Eyüpsultan Kaymakamlığı’na açtığı davayla dün İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin projeye ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklanmıştı. Ancak Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’nden yapılan açıklamada, Emlak Konut’un yürüttüğü konut projesinde inşaat çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Kemerköy’de 31 Ekim günü Emlak GYO’nun taşeronları yeşil alanda talana başlamaya hazırlanırken Bölge İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Ancak Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, kararı uygulamak yerine bin kadar polisle müdahale ederek iş makinalarının talana başlamasını sağlamıştı. Eyüpsultan Kaymakamı’nın kararının hukuksuz olduğu dün İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla bir kez daha tescillenmiş oldu. Göktürk Yeşil Kalsın Girişim (GYKG), bu kararın ardından yayınladığı açık mektupla hukuka aykırı kararın neticesinde doğan sonuçları ortadan kaldırma yükümlülüğü bulunduğunu belirterek, Ziraat Bankası A.Ş./Emlak Konut GYO A.Ş’nin taşeronu inşaat firmalarının faaliyetinin derhal durdurulmasını ve tahrip edilen yeşil alanların boşaltılmasını Kaymakam İhsan Kara’dan talep etti” denildi.

KAYMAKAMA KARARI UYGULAMADI

“Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanına İstanbul 2. İdare Mahkemesi bir kez daha dur dedi” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“31 Ekim 2022 tarihinde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Eyüp Sultan Kaymakamı bine yakın polisin desteği ile Emlak Konut taşeronu iş makinalarının duvarları yıkarak talana başlamasını sağlamıştı. Dün çıkan İdare Mahkemesi'nin oy birliği ile aldığı kararda, Kaymakam İhsan Kara’nın kararının hukuksuz olduğu tescillendi. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi, karar sonrası Kaymakam İhsan Kara’ya bir açık mektup yayınlayarak göreve ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.”

Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara’ya gönderilen mektupta da, “Kaymakamlığınızın alınan bu yürütmenin durdurulması kararından sonra hukuka aykırı kararın neticesinde doğan sonuçları ortadan kaldırma yükümlülüğünüz hukuken söz konusu olup, Ziraat Bankası A.Ş./Emlak Konut GYO A.Ş.’nin taşeronu inşaat firmalarının faaliyetinin derhal durdurulması ile bu inşaat şirketleri tarafından tahrip edilen yeşil alanları derhal boşaltmanızı hukuki yükümlülüğünüz gereği talep eder, gereğini arz ederiz” denildi.

91 VİLLA VE 559 DAİRE İNŞA EDİLMEK İSTENİYOR

Demirören Holding’den Ziraat Bankası’na geçen 224 bin metrekarelik araziye Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 91 villa ve 559 dairenin yer aldığı lüks konut projesi inşa edileceği açıklanmıştı.

Öte yandan, konut projesine karşı bölge halkı günlerdir direniyor. Milletvekillerinin de destek verdiği eylemlerde bölge halkı nöbete başlamış ve arazinin yapılaşmaya açılmasına tepki göstermişti. Eyleme destek veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Doğayı talan edenler, doğa için mücadele eden insanlara saldıranlar ve Demirören! Sizleri izliyorum. Durmanızı öneririm” ifadelerini kullanmıştı.

DEMİRÖREN ALDIĞI KREDİYİ ÖDEMEDİ

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Kemerburgaz’da bulunan ve üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazileri ipotek ettirdi. Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi. Ziraat Bankası da araziye konut projesi inşa ettirmek için Emlak Konut ile anlaştı.

Lüks konut projesinde, yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve buhar banyo alanlarının da yer alacağı ve proje kapsamında 91 adet villa yapılacağı ve proje tamamlandığında alanda yaklaşık 2 bin 400 kişinin yaşamını sürdüreceği belirtildi. Ayrıca proje kapsamında bin 25 araçlık kapalı otopark bulunacağı ve projenin 1 milyar 978 milyon TL’ye mâl olacağı açıklandı. Konut projesi için alandaki ağaçların da kesileceği ve taşınacağı belirtilmişti.