İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nden MUÇEV’in Göcek Limanı’ndaki marinasına karşı izin çıktı. Göcek Halk Meclisi’nden Yeşim Mukan, “Bilirkişi raporu göz ardı ediliyor. Göcek’i korumak için mücadelemiz sürecek” dedi.

Mahkeme MUÇEV’i akladı!
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kıyılar talan ediliyor. Bu talandan en çok etkilenen yerlerden biri de Göcek. Bölgede birçok yat limanı projesi için çalışmalar sürerken, uzmanlar betonlaşmaya karşı ilçenin artık dayanacak gücü kalmadığını vurguluyor. Uyarılar dikkate alınmazken, bölgede yeni projeler de yapılmaya devam ediliyor. MUÇEV’in Göcek Limanı’ndaki marinasına karşı Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, yat limanına izin veren imar planlarını iptal etmesine karşı, İzmir Bölge İdare Mahkemesi kararı bozdu.

MUÇEV’in Göcek Limanı’nı devralarak yat limanı yapması sonrasında bölge halkı itiraz ederek geçtiğimiz aylarda yargıya taşıdı. Görülen dava sonucunda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, yat limanına izin veren imar planlarını iptal etti. Mahkeme kararında projenin bölgeyi olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi. Fethiye Belediye Başkanlığı Plan ve Proje Müdürlüğü de, mahkemenin iptal kararını dikkate alarak, 13 Eylül 2021 tarihinde düzenlediği yapı ruhsatını ve yapı kullanma izin belgesini iptal etti. İptal kararının ardından 4 Şubat tarihinde zabıta tarafından mühürlendi. Şirketin tüm kararlara rağmen mührü ertesi gün söktü.

Şirket yaklaşık 4 aydır hukuksuz bir şekilde marinayı işletmeyi sürdürürken, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı istinafa taşıdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, ‘istinaf başvurularının kabulüne, Muğla 3. İdare Mahkemesi›nin kararının kaldırılmasına’ karar verdi.

KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Bölge halkı ise karara tepki gösterdi. Göcek Halk Meclisi’nde Yeşim Mukan, “İstinafın verdiği karar alışık olduğumuz bir karar değil. Davayı kazandığımız tarihten bu yana marina hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam etti. Bunu herkes gördü. Fethiye Belediyesi’nin mührünü hemen söktü. Şimdi sezon da başladı. İstinafın verdiği karar sonrası eksiklerini tamamlayacak. Çok kapsamlı bilirkişi raporu var. Bölgeye vereceği zarar ortada. Her şey olumsuz bu raporda. Bu rapor göz ardı ediliyor. Bu davayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Göcek’i korumak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME DARBE VURULDU

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, “İptal edilen karar oy çokluğu ile iptal edildi. Mahkeme bilirkişi raporunu yok saydı. Burası marina değil diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu” dedi. Prof. Dr. Adem Sözüer, “Fethiye Belediyesi, yerel mahkemenin kararını uygulamadı. Şirket mührü söktü ve faaliyetini aylarca sürdürdü. Sökülen mühürle ilgili hiçbir şey yapmadı. Mühür bozma suçuna göz yumuldu. Şirket orayı tel örgüyü ile kapattı. Tel örgünün kapatması hukuka aykırı. Yapılaşma ruhsatsız başladı. İmar kirliliği suçu işlendi. Belediye yine tutanak tutmadı. Suç duyurusunda bulunmadı” diye konuştu.

Mahkemenin verdiği kararın marinayı kaçak yapı olmasından kurtarmadığını ifade eden Prof. Dr. Adem Sözüer, “Belediye ve diğer makamların belli izinleri vermesi gerekiyor. Mevzuata uygun olması gerekiyor. Tekrar bir izin süreci başlayacak. Çok sayıda izinleri alması gerekecek. Mevzuata uygun vermezse yine hukuka aykırı olur. Mahkeme kararlarına saygılıyız ama Göcek’te imar planına uygun izin verilmesi gerekiyordu. Bu karar, kaçak yapılaşmanın önünü açtı. Koylarda, kıyılarda kaçak yapılaşmaya göz yuman her karar gibi bu da ülkemiz, çevre ve sürdürülebilir turizmine vurulmuş bir darbe oldu” dedi.