Ordu Çevre Derneği’nin Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı doğu ve düzenleme projesine açtığı davada 1. Ordu İdare Mahkemesi "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Mahkeme, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin talanına 'dur' dedi

HABER MERKEZİ

Ordu Altınordu İlçesi’nde Taşbaşı, Düz, Şarkiye, Bahçelievler, Akyazı ve Durugöl mahallelerinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ve bir bölümü bitirilen “Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu” projesi hakkında “yürütmeyi durdurma” kararı verildi.

Karar üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, "Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkemenin de belirttiği gibi kurallara uymayan, ekolojik durumu dikkate almadan deniz dolgusu yapmaktadır. Hatta mahkeme devam ederken, çalışmaları sürdürerek telafisi mümkün olmayan zararlar vermeye devam ediyor. Mahkeme başvurumuzu dikkate alarak 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Duruşma 21 Şubat tarihinde yapılacak" denildi.

"DİLEKÇEMİZİ DE VERDİK"

Açıklamada mahkeme kararının OBB’ye de ulaştığı belirtilerek, "Mahkeme kararı belediyeye de ulaştı. Ancak oldu bittiye getirmemeleri için bugün mahkeme kararını belediyeye biz de ulaştırdık. Civil ve Melet Irmakları kenarlarında çalışmalar ve dolgular devam ediyor. Bu kararla birlikte çalışmalar durmalı, yoksa mahkeme kararına uyulmadığında suç işlemiş olacaklar. Kararın uygulanması için takipçi olacağız" ifadelerine yer verildi.

İTİRİAZ YOLU KAPALI

Yönetim kurulu adına yapılan açıklamada mahkeme kararı şu şekilde aktarıldı:

"OBB tarafından 'Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu' projesiyle ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen 'çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumu kararı'nın bilimsel ve teknik açıdan değerlendirme yapılabilmesi için yeterli niteliklere haiz olmadığı, ÇED raporunun bütünlük sergilenmediği, olumlu veya olumsuz etkileri tanımlayabilmek için yeterli veri tabanı oluşturmadığı, kent kültürü ve alan içindeki yaya sirkülasyonuna yönelik riskleri değerlendirmeği, kentle çok ilişkisi kurulmadan jeoloji mühendisliği ve şehir planlaması açısından yerinde olmayan ÇED olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı kararına varılmıştır.

Çevresel ve ekonomik zararlara neden olacağından, uygulanması halinde telafisi güç zararlara doğurabileceği de açıktır. Bu nedenle dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına 20/A maddesinin 2. fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 21.01.2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verilmiştir."