Hastalar, kanser tedavisi için gerekli olan binlerce liralık ilaçlara SGK kapsamında olmadığı için ulaşamıyor. Zamanla yarışan hastaların ilaç hakkı için açtığı davaların birçoğu kazanımla sonuçlanıyor.

Mahkeme sağlık hakkını hatırlatıyor

Dilara ŞİMŞEK

Kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmıyor. İthal edilen bu ilaçların pahalı ve zor bulunması tedavi sürecini aksatıyor, hastaların zaman kaybetmesine neden oluyor. Ancak kanser hastalarının, İş Mahkemesi veya İdare Mahkemesi’nde açtığı birçok davada elde edilen kazanım sonucunda ilaçlar SGK tarafından karşılanabiliyor.

Bu davada kazanım elde eden birisi de Eskişehir’de yaşayan Avukat Furkan Emir Öge. Öge, 2019 yılında akciğer kanseri tanısı alan babası için gereken ilaçların SGK tarafından karşılanmamasından dolayı dava açtı. Yaklaşık iki sene süren hukuk mücadelesi sonucunda mahkeme tek dozu 32 bin lira olan ilacın SGK tarafında karşılanmasına hükmetti. Öge, süreci şu sözlerle anlattı: “Babama kemoterapi, radyoterapi klasik tedavi yöntemleri uygulandı. Tedavi gördüğümüz hastanede doktorumuz ödeme kapsamında olmayan ilacı önerdi ve yapılan gen testleri sonucu bu tedavinin uygulanabileceği sonucunu gördük. İlk tedavinin yüzde 60 kadar olumlu etki ettiğine dair rapor çıktı. 1 buçuk 2 sene boyunca bu ilacı kullandık. Belli bir süre sonra stajyer avukat olduğum dönem bir avukat aracılığıyla bu durumu mahkemeye taşımaya karar verdim.”

Tedavi süresi boyunca yaklaşık 800 bin lira gibi ilaç bedelinin çıktığını kaydeden Öge, SGK’yi dava ettikleri gün tedbir kararının çıktığını aktardı: “Dava boyunca tedavinin kurum tarafından karşılanacağına dair bir karar verildi. Ödemiş olduğumuz yaklaşık 170 bin lira gibi bir bedel vardı. Sonrasında da bizim için karşılanan 500-600 bin lira gibi bir rakam oldu.”

10 AYDA 40 DAVA

Öge, kanser hastalarının ve yakınlarının kendisine ulaştığını kaydederek SGK’ye 10 ayda yaklaşık 40 dava açtıklarını dile getirdi. Verilen kararlarda mahkemenin ‘sağlık ve yaşam hakkı’na dikkat çektiğini söyleyen Öge, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yaklaşık 15 dava olumlu sonuçlandı. Diğerlerinin mahkeme süreci devam ediyor. Bu süreçte gördük ki hastalar ve yakınları ilaçlarının bedelinin yüksek olması nedeniyle tedaviye başlayamıyor. Dava olumlu, olumsuz sonuçlanır ama her şekilde hakkın aranması gerekiyor. Sosyal ve hukuk devletinin bu mağduriyetleri gidermesi gerekiyor."

İLACA ULAŞAMAYAN HASTA ÖLDÜ

Hastaların SGK’ye açtığı ve medyaya yansıyan haberlerden bazıları şöyle:

•Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, deri kanseri tedavisi gördükten sonra sağlığına kavuşan Yakup Aydın, tedavi gördüğü süreçte aylık dozu 15 bin TL civarı olan kanser ilacına harcadığı 186 bin 500 TL’nin kendisine iade edilmesi için açtığı davayı kazandı.

•Antalya’da kanser tedavisi gören 74 yaşındaki Bayram Ateş, kendisine reçete edilen ve toplamda 16 bin 799 TL olan ilacın ödemesini karşılamayan SGK’ye dava açtı. Ancak Ateş, davayı kazandığını göremeden yaşamını yitirdi.

•Tedavisinde kullanılan ilaçlar SGK tarafından karşılanmadığı için dava açan ve yargılama süreci devam ederken yaşamını yitiren kanser hastası Z.G.’nin mirasçılarına 250 bin lira ödenmesi kararlaştırıldı.

•İzmir’de kanser hastasının açtığı davada mahkeme SGK’nin geri ödeme listesinde yer almayan bir ilacın bedelinin kurum tarafından karşılanmasına karar verdi.