Mahkeme taş ocağına 'dur' dedi
Ordu Ulubey İlçesinde Altınordu Belediyesi tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı açılan dava sonuçlandı. Mahkeme halkı ve Ordu Çevre Derneği’ni haklı bularak taş ocağını uygun bulmadı.
Ordu Çevre Derneği ve Eymür halkının Altınordu Belediyesi’nin Ulubey Eymür Mahallesi’nde açmak istediği taş ocağı projesinin iptali için açtığı dava sonuçlandı. Bilirkişi Heyeti raporu doğrultusunda “Yürütmeyi durdurma” kararından sonra yapılan duruşma sonucu Ordu 1. İdare Mahkemesi kararını vererek taş ocağının uygun olmadığını hükmetti.
Bilirkişi raporundan sonra yapılan duruşmada Ordu Çevre Derneği hazır bulundu. Açıklanan kararı değerlendiren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle belirtmek gerekir ki, mahkemenin duruşma sonrası kararını erken açıklaması sevindirici. Artık Eymür halkı taş ocağı tehdidinden kurtuldu.”
'TARIM ALANLARI, SU KAYNAKLARI, HAYVANCILIK ETKİLENECEK'
Mahkeme kararı hakkında Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu açıklamasında şu bilgiler verildi:
“Mahkeme kararında yaşanacak ekolojik sorunlardan söz edilmekte. Özellikle su kaynaklarına ve tarım arazilerine dikkat çekilmektedir. Mahkeme kararı şöyle: Ordu ili Ulubey ilçesi Yukarı Eymür Mahallesi sınırları içinde kurulması planlanan “Andezit Ocağı ve Konkasör Tesisi” için verilen 04.02.2021 tarih ve E. 202120 sayılı “Çevre Etki Değerlendirme Gerekli Değildir” kararının, önemli çevresel etkilerinin olacağı, projenin uygulanacağı saha ve coğrafya bir bütün olarak değerlendirildiğinde; projenin uygulanacağı sahada ve sahanın yakınında bulunan canlı ve bitki çeşitliliğinin, proje sahasının yakınında bulunan yerleşim yerlerinin tarım, hayvancılık, arıcılık gibi faaliyetlerinin, proje yakınında bulunan yerleşim yerlerindeki hanelerin faydalandığı tatlı su kaynağının projeden olumsuz etkileneceği; öte yandan proje tanıtım dosyasının yukarıda da değinildiği üzere eksik olduğu ve yeterli teknik – bilimsel gereklilikler doğrultusunda hazırlanmadığı; projenin su kaynaklarına, tarım-orman alanlarına ve yerleşim yerlerine olan mesafesi göz önünde bulundurulduğunda ve projenin olası etkileri dikkate alındığında, bilirkişi raporunda vurgulanmış risk ve etkiler sebebiyle ÇED sürecinin işletilmesi gerektiği ve neticede ortaya çıkan duruma göre iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiği kanaatine varıldığından dava konusu idare işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”