Evrensel Gazetesi’nin 29 Temmuz tarihinde yayımladığı haberine mahkeme, 2’nci kez tekzip yayımlama cezası verdi. Tekzip metninin, iki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede ilan gibi yayımlatılması kararına gazetenin avukatı Devrim Avcı ve CHP'nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer tepki gösterdi.

Mahkemeden Evrensel gazetesine kanunda olmayan ceza!

Evrensel Gazetesi, 29 Temmuz 2022 tarihli ‘Kaymakamdan muhtarlara gözdağı’ başlıklı haberine 6 Ekim’de yayımladığı tekzip metninin ardından, Aydın Kaymakamı Tuğba Polat'ın tekrar şikayeti sonrası Aydın 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce gazeteye 2’nci defa tekzip yayımlama cezası verdi. Mahkeme söz konusu haber için “İki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede yayımlanması” kararı verdi. Gazete kararı, “tekzip kararına ilan muamelesi yapmak” olarak nitelendirdi.

Evresel’den Gözde Tüzer'in haberinde söz konusu karar, şöyle aktarıldı;

“29 Temmuz 2022’de gazetemiz Evrensel’in 1. sayfasında ‘Halk suyuna, toprağına sahip çıkıyor’ başlığıyla sunulan, 12. sayfasında ise ‘Kaymakamdan muhtarlara gözdağı’ başlığıyla yayımlanan haberde; Aydın’ın Köşk ilçesi Kaymakamı Tuğba Polat’ın muhtarlara gözdağı verdiği bilgisi yer almıştı.

Haberde; Köşk ilçesinde köylülerin jeotermal enerji santrallerine karşı verdiği mücadeleye yer verilmiş ve muhtarlara Kaymakamlık tarafından “Sizler devlet memurusunuz, böyle demeç veremezsiniz” denildiği bilgisi yer almıştı.

Kaymakam Tuğba Polat bunun üzerine haberin asılsız olduğu iddiasıyla Aydın 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurmuş, mahkeme tekzip metni yayımlatılmasına karar vermişti. Bu karar gazetemizin 6 Ekim 2022 tarihli basımında yayımlanmıştı. Kaymakam Tuğba Polat cevap ve düzeltme metninde ‘Muhtarları çağırıp, onlara gözdağı vermem, uyarmam veya onları tehdit etmem söz konusu bile değildir’ demişti.

Ancak mahkeme bundan sonra skandal bir karara daha imza attı. Kaymakam Tuğba Polat, gazetemiz Evrensel’in yayımladığı tekzip metni hakkında yeniden mahkemeye başvurdu ve ‘Tekzip metninin iki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede ilan şeklinde yayımlanmasına karar verilmesini’ talep etti. Aydın 2. Sulh Ceza Hakimliği de kaymakamın talebini kabul etti.”

KARARA TEPKİ

Gazete avukatı Devrim Avcı'nın ise haberin tamamen gazetecilik ilkelerine uygun, hukuka uygunluk içerisinde yapıldığını kaydettiği itiraz dilekçesine ise mahkeme ret kararı verdiğini belirtildi.

Avcı, kararın hem haksız hem de kanuna açıkça aykırı olduğunun altını bir kez daha çizerek “Bir gazeteye verilen tekzip metnine ilan muamelesi yapılıp farklı bir yayın organında yayımlanması isteniyor. Böyle bir hüküm Basın Kanunu’nun hiçbir maddesinde yok. Bu açıkça kanuna aykırı” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de karara tepki göstererek, “Basın özgürlüğü ihlalinde yeni bir skandal ceza ile karşı karşıyayız” dedi.

"DAHA ÖNCE DUYULMAMIŞ BİR KARAR"

Basın Kanunu’nu hatırlatan Avcı, “Evrensel'e ‘Aynı metni yeniden yayımla’ diyorlar. Üstelik kendi gazetenizde değil, tirajı yüz binin üzerindeki iki gazetede yayımlanması isteniyor. Bu daha önce duyulmamış, görülmemiş bir karar. Başka bir gazete sizin tekzip metninizi neden yayımlasın? Bu durum, kanunun amacına bile aykırı” ifadelerini kullandı.

Avukat Avcı, söz konusu cezayı hukuksuzluk olarak değerlendirirken kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade etti.