Kovulan işçilerle patronu uzlaştırmak isteyen mahkeme gönderdiği davette, “Fedakarlıklar yapın. Güleryüzle ayrılmak önemlidir” dedi

Mahkemeden işçiye ilginç ‘uzlaşma’ daveti: Haklarınızdan vazgeçin

ÖZGÜN ÇETİN

İşten atılan Ford işçilerinin açtığı 'işe iade' davasında işçilere 'uzlaşma daveti' gönderen Kocaeli 6. İş Mahkemesi, haklarını arayan işçileri patronla barıştırmanın ve yasal haklarından vazgeçirmenin derdine düştü. Mahkemenin işçilere yazdığı yazıda kullandığı üslup, işçilerin avukatını da şaşırttı.
Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi olan ve sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atıldıklarını iddia ederek Ford yönetimine dava açan işçilere, Kocaeli 6. İş Mahkemesi Hakimi Mehmet Özdemir'in imzasıyla ‘uzlaşma daveti’ gönderildi.

‘Barıştırma’ mektubu
İşçilerin mahkemeye sunduğu dilekçe ve belgeleri incelediğini belirten Hakim, bu daveti 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 7. maddesi ve 6100 Sayılı HMK 140/2. maddesine dayanarak gönderdiğini belirtti.

Özdemir'in gönderdiği uzlaşma davetinde şu ifadeler dikkat çekti: “Şu anda mahkemelik olmuş olsanız dahi geçmişte iyi günlerinizin de olduğu muhakkaktır. Uzun süren bir dava ile uğraşmaktan ise basit fedakarlıklar yaparak güleryüzle ayrılmak daha güzeldir. Şüphesiz ki siz taraflar her zaman tekrar karşılaşacaksınız. Aynı işkolunda çalıştığınız ve aynı şehirde yaşadığınız için birbirinizle her zaman muhatap olacaksınız. Halk arasında atasözü haline gelen 'sizi mahkemede süründürürüm' sözünü artık unutarak en hızlı bir şekilde aranızdaki anlaşmazlığı çözeceğiz.” İşten atılan işçilerden H.A'ya gönderilen uzlaşma davetinde mahkeme harçları, bilirkişi ücretleri, tanık masrafları gibi giderleri öne süren Hakim Mehmet Özdemir, davayı kimin kazanacağının belli olmadığını söyleyerek davacı işçileri ikna çabalarını sürdürdü.

‘Yargı iflasının ilanı’
İşçilerin avukatı Bülent Şimşek ise, müvekkili H.A'ya gelen uzlaşma davetini şöyle yorumladı: “Kanunda mahkemenin taraflara uzlaşmaya davet edileceği belirtilmektedir. Mahkemenin uzlaşma yazısı gönderme yetkisi bulunmamakta, sadece uzlaşmaya davet edebilir. Meslek hayatımda hiç böyle bir yazı ile karşılaşmadım. Daha doğrusu kimseye gönderilmemiştir. Yazının gönderilmiş olması yasaya aykırı olduğu gibi metnin içeriği de sıkıntılı. Yasaya göre işe iade davasının 2 ay içerisinde sonuçlandırılması mahkeme masraflarının da işverenden alınması gerekli. Özetle, davet yazısı, yargı sisteminin iflas etmiş olduğunun ilanıdır.”

İşten atılan işçilere saldırı
Koç Grubu'na ait Ford Otosan'ın Kocaeli Yeniköy'deki fabrikasında geçtiğimiz Ocak ayında 2 işçi "performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan TOMİS üyesi işçiler, K-1 Kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirerek işten çıkarmaları protesto etmiş, TÜRK İş'e bağlı Türk Metal Sendikası üyeleri işçilere saldırmaya çalışmıştı.