TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen “Torba Kanun” ile Yargıtay ve Danıştay üyelerine ödenen ek tazminat memur aylıklarına uygulanan katsayısı 40.000 ek gösterge rakamı ile çarpılırken birinci Sınıf hakimler için ödenen ek tazminat memur aylıklarına uygulanan katsayının 15.000 ek gösterge rakamı ile çarpılmasına ilişkin mahkeme, yasal düzenlemenin iptali için dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Mahkemeden "Torba Kanun" kararı: Yasanın iptali için dosya AYM'ye taşındı

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Torba Kanun" ile birinci sınıf hakim ve savcılar için ödenen ek tazminat memur aylıklarına uygulanan katsayının 15.000 ek gösterge rakamı ile çarpılmasına ilişkin açılan davada mahkeme, kararını verdi.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Hakimler Savcılar Kanunu’na göre Yargıtay ve Danıştay üyelerine ödenen ek tazminat memur aylıklarına uygulanan katsayısı 40.000 ek gösterge rakamı ile çarpılırken birinci Sınıf hakimler için ödenen ek tazminat memur aylıklarına uygulanan katsayı 15.000 ek gösterge rakamı ile çarpılıyor.

ASKERİ HAKİM YARGIYA BAŞVURDU

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda birinci sınıf askeri hakim statüsünde Hukuk Hizmetleri Başkanı olan Mehmet Yüzbaşıoğlu ise bu konuyu yargıya taşıdı. Kendi maaşının da Yargıtay ve Danıştay üyeleri için ek gösterge ve ek tazminat oranı üzerinden maaşının hesaplanarak ödenmesi talebiyle Ankara 25. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

DOSYA AYM’YE GİDECEK

Mahkeme Yüzbaşıoğlu’nun açtığı davaya ilişkin 18 Mayıs tarihinde bir ara karar oluşturdu. Kararda davacı gibi birinci sınıf olan hakimlerle Danıştay ve Yargıtay üyeliğine seçilen kişiler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, birinci Sınıf hakimlerinde Danıştay ve Yargıtay yeterliliğinin bulunduğunu bu nedenle ayrım yapılmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Yasanın iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Torba Kanun" ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL zam yapılması Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle aynı statüde olan birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar düzenlemenin dışında bırakılmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek “Torba Kanun”a ilişkin “Şimdi biz Yargıtay ve Danıştay’a zam yapıyoruz. Ancak alt kademeye yapılmazsa bu durum tepki çeker. Sistemin yükünü ilk derecedekiler çekiyor. Bu düzenleme ile maaş rejim sistemi bozulacak, bu da sıkıntı olur. Lütfen bu düzenlemeyi onaylamayın, sıkıntı olur. Şimdi herkes beni suçlayacak. En kötü bakan olarak anılmak istemiyorum” ifadelerini kullanmıştı.