İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, hakaretten kaynaklanan siyasi yasağın ceza yasalarından kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini söyledi.

Mahkemenin İmamoğlu kararından sonra İYİ Parti’den ‘siyasi yasak’ adımı

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük ceza ve siyasi yasak kararı konusuna değinen Zorlu, siyasi yasağın ceza yasalarından kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini söyledi.

"Asgari ücret hayat pahalılığın bu kadar yüksek olduğu bir dönemde sadece geçen enflasyonu değil önümüzdeki süreçte de gelmekte olan hayat pahalılığını karşılayacak bir direnç seviyesi sahip olmalıdır" diyen Zorlu, rakamın nasıl belirlendiğinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

‘ASIL KÜFE MİLLETİMİZİN SIRTINDA’

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi gerektiğini vurgulayan İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "küfe" benzetmesine de değindi.

"Bize göre asıl küfe milletimizin sırtındadır" diyen Zorlu, "O küfenin içerisinde ne var derseniz; AK Parti'nin özellikle son dönemde uyguladığı yanlış ekonomi politikaları, geçiş garantili kabul edilebilir seviyenin dışına çıkmış uygulamalar, israf, 3-5 maaşlı yandaşlar sistemi, bütün bunlar milletimizin sırtındaki küfededir. Artık bu küfe küflenmektedir. Ülkemizin her bir yanına adaletsizlik, liyakatsizlik ve hayat pahalılığını saçmaya devam etmektedir. Milletimizin geçmişte birçok yükü taşımıştır ama bugün reva görülen yük taşınabilir bir durumda değildir" diye konuştu.

İMAMOĞLU'NA VERİLEN CEZA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak cezalarına değinen Zorlu, iktidarca yapılan bazı açıklamaların söz konusu cezanın onanmasına işaret ettiğine dikkat çekti.

"Bu hukuki değil, siyasi bir dava haline gelmiş durumda. Böyle bir söz karşısında siyasi yasak verilmesi girişimi büyük bir hukuksuzluk ve vicdansızlık." diyen Zorlu, kararın Türkiye'ye özgürlükler, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında olumsuz etki yapacağını ifade etti. Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün AK Partili bir milletvekili de gerekirse kanun değişikliği ile siyasi yasağın ortadan kaldırılabileceğini söylemişti. Sayın Genel Başkanımızın talimatlarıyla bu konuda hukukçu arkadaşlarımız bir çalışma gerçekleştirdiler. Biz bu konuda az sonra kanun teklifimizi TBMM'ye veriyoruz. Kanun teklifimizde Türk Ceza Kanunu’nun 125, 130, 131 ve 299. maddelerinde bazı değişiklikler öngörüyoruz, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu da dahil olmak üzere. Böylelikle hakaretten kaynaklanan siyasi yasağı, ceza yasalarımızdan çıkarma girişimi başlatıyoruz. Burada önemle altını çizmek isterim; kaldırılmak istenen hakaret suçu değil. Bu devam edecek ama gerekli değişikliklerle teklif hakaret yoluyla siyasi yasak getirilmesini ortadan kaldırılıyor. Şimdi gelin dürüstçe sözünüzde durun. Bu ülkenin demokrasi çıtasına, siyasetin demokrasi yolculuğuna engel tıkamayın. Birlikte TBMM'de bu değişiklikler yapalım. Bildiğiniz gibi geçmişte Sayın Erdoğan da bu konuda ceza aldı. Bu hepsini kapsayacak bir kanun değişikliği. İstiyoruz ki, ülkemiz bundan böyle bu ayıba ortak olmasın. Böyle bir tabloyla dünyanın karşısına çıkmayalım."

‘İYİ PARTİ OLARAK SİYASİ TARVRIMIZ NET’

Genel Başkan Meral Akşener'in katılımı ile 25 Aralık Pazar günü saat 12.00'de Ankara Arena'da "Büyük Kadın Buluşması"nı gerçekleştireceklerini hatırlatan Zorlu, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın Altılı Masa’ya yönelik “ortak aday çağrısı” hatırlatılan Zorlu, "İYİ Parti olarak siyasi tavrımız baştan beri ortadadır. Elbette demokrasiyi, iş birliğini, TBMM zemininde milletimizin için ortaklaşma hedefini önemsiyoruz. Ama İYİ Parti olarak HDP konusunda PKK ile ilişkisi bağlamındaki tavrımız nettir. Adaylık konusu da sadece İYİ Parti'yi ilgilendiren bir konu değildir. Altılı masadan bahsedilmiş, bu belki de altılı masanın diğer ortaklarına sunulabilecek bir konudur. Önümüzdeki günlerde irdeleme devam ederiz” yanıtını verdi.

(ANKA)