Eski Başbakanlık İnsan Haklan Danışma Kurulu (İHDK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Komisyon üyesi Prof. Dr. Baskın Oran'ın "Azınlık Hakları Rapor

Eski Başbakanlık İnsan Haklan Danışma Kurulu (İHDK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Komisyon üyesi Prof. Dr. Baskın Oran'ın "Azınlık Hakları Raporu" nedeniyle yargılanmalarına yarın başlanacak. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği davada İlginç gelişeler yaşanacak. "Türk" yerine "Türkiyeli" kimliğini önermekle suçlanan Kaboğlu ve Oran yarınki savunmalarında çok önemli bir belgeyi İlk defa açıklayacaklar.

Atatürk'ün kendi el yazısı ile yazdığı ve "Çankaya Köşkü arşivinde bulunan" 1924 Anayasasının taslağını kaleme aldığı el yazmalarında Türk yerine "Türkiyeli" kavramını kullandığı belge ilk defa açıklanacak.

İbrahim Kaboğlu ve Baskın Oran, mahkemede yapacakları tarihi savunmayı tamamladılar. Savunma, gazeteci Can Dündar'ın bir belgesel çalışması sırasında Çankaya Köşkü'ndeki arşiv araştırması sırasında bulduğu ve ilk defa bu mahkemeyle gün yüzüne çıkacak olan Atatürk'ün el yazması üzerine kuruldu.

Daha önce de yaşanan "üst kimlik-alt kimlik" tartışmalarına da ışık tutacak çok önemli bir belgeyi Atatürk, 1923 yılının Temmuz ayında kaleme almış. 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren, ilk defa "Cumhuriyet" diye bir yönetim biçiminden bahseden belgede, ilk anayasa değişiklik taslağında "Türkiyeli" ifadesini kullandığı görülüyor.

İşte tarihi belgenin detayları
SAVUNMASINI
"Türkiyelİlik" kavramı üzerine kuran Baskın Oran'ın mahkemede belgeyi şöyle açıklayacak: "Savcılık bu konuda Atatürk'ten söz ediyor. Çok güzel. Ben de buraya gelmek istiyordum. Şimdi, kendisine soruyorum: Türkiyeli terimini bu ülkede ilk defa bizim mi ortaya attığımızı sanıyor? Bilgisi olması için söylüyorum: Bu kişi bizzat Atatürk'tür. Kendisi bunun farkında mıdır? Şu maddeleri dinleyiniz: Madde 12: Türkiye'de ahval-i fevkalade müstesna olmak üzere, Türkiyeliler için seyr ü sefer serbesttir. Madde 13: Emr-i tedris serbesttir. Kanun dairesinde her Türkiyeli umumi ve hususi tedrise mezundur Madde 14: Mektepler ve bilumum irfan müesseseleri devletin taht-ı nezaret ve murakabesindedir. Türkiyelilerin talim ve terbiyesi bir siyak-ı İttihat ve İntizam üzere olmak mecburidir MADDE 15: Türkiyeliler nizam ve kanun dairesinde ticaret ve sınaat ve felahat için her nevi şirketler teşekkülüne mezundurlar.

NEDİR BUNLAR? NEREDEN BUNLAR?
Tarihi, 1923 yılının Temmuz ayı. 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanununun kimi maddelerini değiştiren, ilk defa cumhuriyet diye bir yönetim biçiminden bahseden, ilk anayasa taslağı. Mustafa Kemal Paşa el yazısıyla bizzat yazmış.

Burada Mustafa Kemal Paşa bakın neler diyor? Can Dündar'ın bir belgesel film araştırması sırasında Çankaya Köşkü kütüphanesinde bulunan bu taslak, bana 'suç ortağım' Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu tarafından iletilmiştir. Demek ki, bir 'bölücülük' varsa, ilk başlatan Mustafa Kemal idi. Hiçbir yorum yapmıyorum, sadece Savcılığın ıttılaına (bilgisine) arz ediyorum."