Mahmut Abbas'tan 'gerçek bir barış süreci' için uluslararası konferans çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, iki Arap ülkesinin İsrail'le ilişkileri normalleştirme kararını eleştirirken, "gerçek bir barış süreci başlatmak için" gelecek yılın başlarında uluslararası konferans düzenlenmesi çarısında bulundu.

Independent'ın haberine göre; Abbas, Ramallah'ın Batı Şeria kentindeki başkanlık merkezinden video konferans yoluyla yaptığı konuşmada, “(Bunca zaman) sayısız defa tüm her şeyi söyledikten sonra şimdi daha başka ne diyebilirim, merak ediyorum" diye konuştu.

Abbas konuşmasında, bu ayın başlarında Beyaz Saray'da imzalanan anlaşmanın "uluslararası hukuka uygun adil ve kalıcı çözüm ilkelerinin ihlali" anlamına geldiğini söyledi.

Filistin, Trump'ın açıkça İsrail lehine çatışmayı bitirme teklifini reddetmiş ve hem ABD hem de İsrail ile resmi olarak temaslarını kesmişti. Washington'ın artık dürüst bir arabulucu olmadığını ifade ederek, BM kararları ve eski anlaşmalara dayanan çok taraflı bir barış süreci çağrısında bulunmuşlardı.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in İsrail'le ilişkileri normalleştirme kararını reddetmişler ve bu kararı, İsrail'in tanınmasının sadece bölgesel tavizlerin karşılığında olması gerektiği yönündeki Arap mutabakatına ihanet olarak değerlendirmişlerdi.