Borçla aldıkları belediyeyi düze çıkarmak için kolları sıvadıklarını kaydeden Turgutlu Belediye Başkanı Akın, “Makam arabası kullanmıyorum. Maliyeti aylık 20 bin TL civarında. Bundan tasarruf ettik. İsrafı kaldırdık” dedi.

Makam arabasından 20 bin TL tasarruf ettik

NAMIK ALKAN

Manisa'nın önemli ilçelerinden Turgutlu'da belediye 25 yıl sonra MHP’den CHP'ye geçti. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin işbaşına gelmesinin üzerinden geçen altı aylık süredeki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Belediyeyi 39 milyon lira borçla aldıklarını belirten Akın, tasarruf tedbirleriyle Turgutlu’yu bu borç yükünden kurtaracaklarını belirtti. Projelerini hayata geçirmek için kaynak sıkıntısı yaşadıklarını aktaran Akın sorularımızı yanıtladı.

Belediye MHP’den geri almayı başardınız. Seçim dönemini anlatabilir misiniz?

Biz 1989'da Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile Turgutlu’da seçimi kazanmıştık. 94 seçimlerinde MHP’ye kaybettik. Ondan sonrasında bugüne kadar hiç seçimi kazanamamıştık. Hatta bir önceki dönem Belediye Meclisi’nde CHP’nin Meclis üyesi yoktu. 1989'da belediyeyi ilk defa kazanarak bir tarih yazmıştık. 2014’te bir tarih daha yazarak Belediye Meclis üyesi bile çıkaradık. 31 Mart'ta ön seçim yoluyla aday belirlendi. Önceki seçimi kazanan MHP’li başkan 43 bin oy, kaybeden AKP’li aday 36 bin oy almıştı. CHP’nin adayı ise sadece 8 bin oy alabilmişti. Onlar ittifak yaptı seçimde. Çok ciddi bir şekilde çalışıp doğru siyaset yaptık ve sonuç geldi. İnsanların karşısına yapılamayacak projelerle çıkmadık. Kendimizi, samimiyetimizi anlattık.

Nasıl bir belediye devir aldınız?

Turgutlu yüzde 63 personel gideriyle, yüzde 48 tahsilat oranıyla çalışan bir belediye. 39 milyon TL borcu olan bir belediye devraldık. Geçtiğimiz 5 ay içinde çok ciddi tasarruflar yaptım. Makam arabası kullanmıyorum. Makam arabasının maliyeti aylık 20 bin TL civarında. 5 aydır bundan tasarruf ettik. Düğünlere, cenazelere çiçekler, çelenkler derken aylık 25-30 bin TL arası faturalar geliyordu. Bunları kaldırdık. Belediye Başkanı tarafından gönderilen mesajlarda aylık 25-30 bin TL’de bunun gideri vardı. Biz buna da son verdik. Dardalya sokak diye bir sokağımız özel güvenlik görevlileriyle korunuyordu. Yaklaşık aylık 60 bin TL civarında bir bedeli vardı bunun. Geldiğimizde hemen buna da son verdik.

Görev süreniz içinde ‘mutlaka yapacağım’ dediğiniz bir proje var mı?

Çok proje var ama maalesef başa bela bir Büyükşehir yasası var. Çok ciddi bir yetki karmaşası ve kaynak sorunları var. Belediyeye hem ekonomik olarak katkı sağlayacak hem de toplumun faydalanacağı yeni projeler üretmek lazım. Biz belediyeyi devir aldığımızda maaş ödeyemez durumdaydı. Şimdi kendimizi çevirir noktaya geldik. Biz sosyal ufak tefek projeler yapıyoruz şu anda. Ciddi anlamda kaynak yaratmadan şunu yapacağım demek ilçe belediyeleri için çok zor.

Büyükşehir Belediyesi’nin engellediği projeleriniz oldu mu?

Büyükşehir Belediyesi farklı partiden ve Manisa Büyükşehir Belediyesi de 2020 yılının sonuna kadar tasarruf tedbiri uygulamayla ilgili karar aldı. Yalnızca biz farklı partiden olduğumuz için değil, bu tasarruf tedbirlerinden dolayı 17 ilçenin 17’sinde hiç işlem görmez durumda.