BirGün’e konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Gürkan, kentte 500 binanın yıkıldığını, 268 civarında yurttaşın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Gürkan, “İkinci büyük depremle enkaz kaldıranları enkazı içinden çıkarmak zorunda kaldık. Yollar kapalı olduğu için yardım malzemelerinin ulaştırılmasında sorun yaşanıyor” dedi ve ekledi: "Kentteki binalarımızın hepsi oturulamayacak durumda ve güvenlik açısından oturulmuyor."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı: Binaların hiçbiri oturulacak durumda değil!

İsmail ARI

Ülke tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 kenti vurdu. Sarsıntı Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi.

Kahramanmaraş'ta dün sabaha karşı gerçekleşen 7.7'lik depremin ardından aynı gün öğlen 13.24'te 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yapılan son resmi açıklamalara göre 10 kentte 3 bin 419 yurttaş hayatını kaybetti, 20 bin 534 kişi de yaralandı.

malatya-buyuksehir-belediye-baskani-binalarin-hicbiri-oturulamayacak-durumda-1123455-1.

Depremden en fazla etkilenen ve en az fazla can kaybının olduğu kentlerden biri de Malatya oldu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Selahattin Gürkan kentte son durumu BirGün’e anlattı.

Kent genelinde 500 binanın yıkıldığı açıklayan Gürkan, 268 civarında yurttaşın yaşamını yitirdiğini ve en az altında 2 bin 800 civarında yurttaşın ise yaralı olarak kurtarıldığını ifade etti.

KENTTE TİPİYE VARAN BİR KAR YAĞIŞI VAR

Kentte tipiye varan bir kar yağışının olduğu ve bu nedenle aram kurtarma çalışmalarında güçlük yaşandığını belirten Gürkan, “Enkaz altında kalan vatandaşlarımız çıkarmak için mücadele ediyoruz. Malatya’nın tamamı dışarıda. Dışarıdaki vatandaşlarımızın yeme içe, su ve barınma ihtiyaçlarını giderme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Tipiye varan bir kar yağışı devam ediyor, tabiat ve doğa şartları oldukça ağır. Yollar kapalı olduğu için lojistik anlamında sorun yaşanıyor” dedi.

malatya-buyuksehir-belediye-baskani-binalarin-hicbiri-oturulamayacak-durumda-1123456-1.

ENKAZI KALDIRANLAR ENKAZ ALTINDA KALDI

“Kentimizin merkez ilçeleri depremden yoğun biçimde etkilendi. Depremin şiddeti ve büyüklüğü yoğun olduğu için yıkım da büyük oldu” diyen Gürkan şunları söyledi:
“Kentteki binalarımızın hepsi oturulamayacak durumda ve güvenlik açısından oturulmuyor. 500 civarında yıkılan binamız var. Enkaz altındaki yurttaşlarımızın çıkarılması için gayret ediyoruz. Tüm enkazlarda şuan çalışma var. Enkaz çalışmalarında ikinci büyük deprem olunca enkaz kaldıran vatandaşlarımız da enkaz altında kaldı. Enkaz kaldıranları enkazı içinden çıkarmak zorunda kaldık. Öğlende sonra ekiplerin desteğe gelmesini bekliyoruz. Su, ekmek, çocuk bezi, elektrikli ısıtıcılara ihtiyacımız var. Özellikli yolların kapalı olması yardım malzemelerinin kente ulaştırılmasında sıkıntı yaratıyor. Okullarımız, hükümet binamızda zarar var. Hiçbir binamıza giremiyoruz. Tek katlı yapılarda kriz masamızı yönetiyoruz.”