Arguvan’da yüz kişiyi aşkın avcı grubunun saldırısına maruz kalan köylülere sahip çıktıklarını belirten Malatya Çevre Platformu, hayvanların yaşam haklarının yurttaşlık görevi olduğunu hatırlatarak, “Adına avcılık denilen,  spor kisvesi altında sunulan faaliyetler gerçekte yaşama karşı suçtur, soykırım niteliğindedir” dedi.

Malatya Çevre Platformu: Avcılık, spor kisvesi altında soykırımdır

Malatya Çevre Platformu ve Arguvan Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği, 25 Aralık’ta yüzü aşkın avcı grubunun saldırısına uğrayan Arguvanlı köylüler ve bölgedeki avcılık faaliyetine ilişkin açıklama yaptı.

Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği üyesi bir grup Karahöyük, Ermişli, Çayırlı ve Konaktepe köylerine yakın bir yerde hayvanları öldürmek istemiş ve Arguvan Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği üyeleri ise grubun amacını öğrenmek için yanlarına gittiğinde üzerlerine ateş açılmıştı.

Olaya ilişkin açıklamada “Özrü kabahatinden büyük olan avcı grubu karakolda, asker olmalarını bir dokunulmazlık aracı olarak kullanmaya çalışmış ve dernek başkanı olduğunu beyan eden şahıs 'gelecek pazar 200 kişi geleceğiz' diyerek Arguvan halkını alenen tehdit etmiştir” ifadelerine yer verildi.

Avcılık faaliyetini katliam olarak niteleyen Malatya Çevre Platformu, “Adına avcılık faaliyeti denilen fakat teknik olarak bir katliamdan farkı olmayan bu faaliyetler; hayvan haklarının, çevre haklarının ve doğal hakların, en somut ifade ile bir canlının kendisi olması ile sahip olduğu yaşam hakkının ihlaline sebep olmaktadır” dedi.

Türkiye’nin Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzacısı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada zorunlu olmadan bir hayvanın öldürülmesinin yaşama karşı, çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesinin ise türe karşı suç olarak tanımlandığı belirtildi.

“ARGUVAN’DA YAPILMAK İSTENEN SOYKIRIMDIR”

Açıklamada, "Yani adına avcılık denilen faaliyet esasında keyfi bir şekilde hayvanların yaşam hakkına karşı işlenen bir suçtur. Birden fazla hayvana karşı gerçekleştirilmesi, Arguvan'da yapılmak istenen de budur, türe karşı suçtur yani soykırımdır" denildi.

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde, çevre ve doğayı savunmanın her yurttaş için bir sorumluluk olarak yer verdiğine de değinen Malatya Çevre Platformu ''Bir hayvanı terk etmek acımasızca ve insanlık dışı bir davranıştır. Arguvan halkı coğrafyasında yaşan hayvanları avcıların 'merhametine' terk etmemiştir ve etmeyecektir. Bu günden sonra da bu vahşetin karşısında duracaktır” ifadelerine yer verdi.

“ARGUVANLILAR, ANAYASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEKTE”

Uygun bir çevrede bulunmanın Anayasal bir hak olduğunun vurgulandığı açıklamada, “56. madde aynı zamanda madde kapsamında kişiler ve devlette sağlıklı çevre koşullarını sağlamak ve korumakla yükümlüdür. Bu bakımdan bu gün burada Arguvanlılar anayasal yükümlülüklerini yerine getirmekte ve yaşadıkları çevreye sahip çıkmaktadırlar” denildi.

“ARGUVAN HALKININ YANINDAYIZ”

Çevreye zarar vermenin suç olduğuna dikkat çeken Malatya Çevre Platformu, şu ifadelere yer verdi:

“Son olarak biz kez daha altını çizerek belirtiyoruz, adına avcılık denilen, spor kisvesi altında sunulan faaliyetler gerçekte yaşama karşı suçtur soykırım niteliğindedir. Evet, dostlar biz Malatya Çevre Platformu olarak sizlerle dayanışmak, ortaklaşmak, Arguvan'ın doğasına, yaban hayatına sizlerle beraber sahip çıkmak için buradayız. Bizler birbirimize omuz verdiğimiz müddetçe Arguvan halkına ve doğasına karşı gerçekleştirilen her türlü yönelmeye karşı koyabilecek güçteyiz. Son olarak Arguvan'da yaşanan sürecin toplumsal ve hukuksal boyutu ile takipçisi olacağımızı, Arguvan halkının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz."