Malatya'da İnönü caddesinde iş yerlerinin olduğu 3 katlı bina çöktü. Enkaz altında çok sayıda kişinin kaldığı öğrenildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

Malatya'da iş yerlerinin olduğu bina çöktü

Malatya Yeşilyurt'ta iş yerlerinin olduğu bir bina çöktü.

Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan ve 2 katlı olduğu değerlendirilen bir binada henüz bilinmeyen bir nedenle göçük meydana geldi.

Enkaz altında çok sayıda kişinin kaldığı öğrenilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, Umke, Jandarma, 112 sağlık ekibi sevk edildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında 4 kişinin gözaltına alındğını belirtti.

malatya-da-is-yerlerinin-oldugu-bina-coktu-942133-1.

13 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.

Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

NTV yayınına bağlanan Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan son durumu aktardı.

Gürkan, "Enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 3 vatandaşımız kendi imkanlarıyla çıktı, 11 vatandaşımız da kurtarma ekliplerimizin çalışmaları neticesinde çıkartıldı. Saat 16:50 sıralarında binanın çökmesi nedeniyle vatandaşlarımız enkaz aldında kaldı. 14 kişi kurtarıldı, hayati tehlikesi olan yok" dedi.

Dükkanlarda tadilat yapıldığı iddiasına dair de Gürkan, "Bunlar şimdilik spekülasyon. Tadilat yapıldığına dair resmi bir bilgi yok" açıklaması yaptı.

SAĞLIK BAKANI: 13 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da bir binanın çökmesi sonucu yaralanan 13 kişinin tedavilerine hastanelerde devam edildiğini belirtti.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya merkezde bir binanın çökmesi sebebiyle 13 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya, yanınızdayız." ifadelerini kullandı.

VALİ BARUŞ: DEPREMDE AĞIR BİR HASARI YOK

Çöken binayla ilgili son durumu paylaşan Malatya Valisi Aydın Baruş, “Şu ana kadar enkaz altından 13 vatandaşımız yaralı olarak çıkartıldı. Yaralılardan 2'sinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Ama hayati tehlikeleri yok. 3 kişi de kendi imkanlarıyla kurtulmuş. Bina çevre ve şehircilikten herhangi bir hasar tespiti yok. Depremde ağır bir hasarı yok. Üstünde durduğumuz bir tadilat ihtimali gelen bilgiler o yöndedir. Görgü tanıklarının bilgilerine göre içeride çok fazla vatandaş yok. Ama çalışmalar devam ediyor. Ekiplerimiz bir kişinin sesinin duyulduğu ve enkaz altındakilere ulaşılmaya çalışıldığını aktardı” diye konuştu.

GÖÇÜK ALTINDAN KENDİ KENDİNE ÇIKMIŞTI: O ANLARI ANLATTI

Malatya’da göçük yaşanan binanın enkazından kendi imkanlarıyla çıkan 52 yaşındaki Şemseddin Bozdemir, “Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım.” dedi.

Bozdemir, gazetecilere, İnönü Caddesi’ndeki iki katlı binaya olaydan 10 dakika önce geldiğini anlattı.

Binanın üst katında bulunduğunu, alt katta ise tadilat yapıldığını belirten Bozdemir, şöyle konuştu:

“Alt kattaki fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi işyerine katıyordu. Gelip geçtiğimizde, ‘Nasıl ettin?’ diye soruyorduk. ‘Abi bir an önce hizmete açmak için uğraşıyorum.’ diyordu. ‘Burası eski bina dikkat et.’ diyorduk. ‘Abi kayıtsız ol, ben onların hepsinin şeyini yaptım.’ dedi. Ondan sonra bu olayla karşılaştık.”

Ölümle burun buruna geldiğini, hayatta kaldığı için sevinçli olduğunu dile getiren Bozdemir, “Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım. Arkada İmam Hatip okulu var. O okulun duvarına bakan kısmında boşluktan kendimizi kurtardık. Ben girdiğimde 15-20 kişi vardı. Yaralılardan arkadaşlarımız var, onlardan da haber aldık. Ciddi durumlarının olmadığını öğrendik, sevindik.” sözleriyle olay anını anlattı.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Binada iş yeri bulunan işletmeci H.D.'nin yandaki boş dükkanı iş yerine katmak için tadilat başlattığı ve çökmenin de kesilen kolon nedeniyle olduğu iddialarının ardından, enkazdan hafif yaralı olarak çıkarılan iş yeri işletmecisi H.D.'nin hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alındığı ve ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenildi.

"ULAŞILAMAYAN BİR KİŞİ İHBARI YOK"

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, enkaz altında bir kişi olduğuna dair bilgi olmadığını belirterek, "Ulaşılamayan bir kişi ihbarı yok" dedi.

8 kişinin taburcu edildiğini belirten Çataklı, bir kişinin de yoğun bakımda olduğunu açıkladı.

Yapılan değerlendirmeler sonucu giriş katındaki tadilattan dolayı olabileceği yönünde olduğunu söyleyen Çataklı, soruşturma kapsamında 3 kişinin gözaltına alındğını belirtti.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, çöken 2 katlı binayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Olayla ilgili olarak bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup toplanan deliller itibariyle izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran iş yeri sahibi ve 3 çalışanı gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir."

BAKAN YARDIMCISI ÇATAKLI’DAN TADİLAT AÇIKLAMASI

Malatya'ya gelen İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, enkaz bölgesine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çataklı, olayın hemen ardından itfaiye, AFAD ve UMKE ekiplerinin hızlıca olaya müdahale ettiğini söyledi.

Enkazdan çıkarılan yaralı vatandaşların ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldığını ifade eden Bakan Yardımcısı Çataklı, şöyle konuştu:

Şu ana kadar yapılan tespitlerde binada 21 kişinin bulunduğu tespit edildi. Bunlardan 8'i kendi imkanları ile enkazdan çıktı, diğer 13 kişi de hastanelere kaldırıldı. Bu 13 şahsın ise 8'i taburcu edildi. 5 vatandaşımız hastanede bunlardan birinin tedavisi yoğun bakımda sürüyor.

Hastanedeki yaralılarımızın da hayati riski yok. Şuan bize ulaşan herhangi bir kayıp bilgisi yok. Ama her türlü ihtimali düşünerek kontrollü şekilde enkazı kaldırıyoruz. Zaman zaman gerek köpeklerle gerekse teknik cihazlarla kontrollü şekilde enkaz kaldırma sürüyor.

Çöken binanın altında 3 iş yerinin üstünde ise bir iş yerinin bulunduğunu belirten Çataklı, “Giriş kattaki bir iş yerinde tadilat olduğunu biliyoruz. Şu anki değerlendirmeler bu duruma bu tadilatın yol açtığı. Bunla ilgili Cumhuriyet başsavcılığımız da soruşturma başlattı. En son 3 gözaltı yapıldı diye biliyoruz, olayın da detayları soruşturma sonucunda çıkacaktır. Tüm Malatyalılara geçmiş olsun diyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Tek sevindirici taraf şuan da bir can kaybının olmaması” şeklinde konuştu.

AA, DHA, İHA