Bir et kartelinin 40 yıldır rüşvetle sahte "helal" etiketi aldığı iddiası, bu sektörün devi Malezya'yı karıştırdı. Malezya polisinin kaçakçılık, depolama ve işleme zincirinin her aşamasına ilişkin derin incelemeler başlattığı belirtiliyor.

"Malezya'da bir et karteli, 40 yıl rüşvetle sahte 'helal' etiketi aldı" iddiası

Fotoğraf: Arşiv

Dış Haberler Servisi

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Malezya'da, bir et kartelinin yıllardır ülkeye yasa dışı yollarla soktuğu etlere gümrük yetkililerine rüşvet vererek "helal" etiketi yapıştırdığı iddiası ülkeyi salladı.

Bloomberg'in New Strait Times'dan aktardığı habere göre, Çin, Ukrayna ve Güney Amerika'dan "helal" olmayan kesim yerlerinde kesilip, çeşitli hükümet organlarından yetkililere rüşvet verilerek ülkeye sokulan ürünler arasında kanguru ve at eti de bulunduğu belirtiliyor.

Helal sertifikasyonu, ürünlerin İslami kurallara göre hazırlandığını teyit etme amacı taşıyor. Nüfusun yüzde 60'ının Müslüman olduğu Malezya ise 2.4 trilyon dolarlık uluslararası "helal" ürün pazarının küresel merkezi durumunda. Ülke, helal sertifikalı gıda ve kozmetik ürünlerini Çin, Singapur, ABD, Japonya ve başka yerlere ihraç ediyor.

Haberde kartelin bileşenlerinin isimleri verilmemekle birlikte, Malezya polisinin kaçakçılık, depolama ve işleme zincirinin her aşamasına ilişkin derin incelemeler başlattığı belirtiliyor.