Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Emine Erdoğan’ın himayesinde hazırlanan” ve basımı ile tanıtımı için 950 bin TL harcanan, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabına ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada kitabın maliyetine değinilmezken kitabın maliyetine yönelik haberlerin, “Olumsuz algı yaratmak üzerine” yayımlandığı öne sürüldü.

Maliyete değinmediler: Bakanlıktan BirGün'ün haberi üzerine 60 saat sonra açıklama

Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, basımı ve tanıtımı için 950 bin TL harcadığı, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının maliyeti için 60 saat sonra açıklama yayımladı. Açıklamada kitabın, “Çok kısa sürede okurlar ve uzmanların takdirini kazandığı” savunulurken maliyetine ilişkin tek kelime kullanılmadı.



Kitabın maliyetine dikkati çeken haberin, “Olumsuz algı yaratmak üzere” yayımlandığını öne sürüldü.

AÇIKLAMA BASKISI

BirGün’ün, “Emine Erdoğan’ın kitabının masrafını bakanlık karşıladı” haberinden günler sonra gelen açıklamanın baskı sonucu yapıldığı iddia edildi. İddiaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuya ilişkin sessiz kalmasından rahatsız olan Cumhurbaşkanlığı, “Açıklama yapın” diyerek bakanlığı uyardı.

Bakanlığın, 950 bin TL’lik maliyete değinilmeyen açıklamasında özetle şunlar kaydedildi:

“Bu eser aynı zamanda Türk mutfağını tüm dünyada tanıtmak ve Türk mutfağının zenginliklerine dikkati çekmek üzere ilan edilen, ‘Gastronomi Yılı’ etkinliklerine ve 2022 yılı içinde gerçekleştirilecek olan Türk Mutfağı Haftası’na destek olmak üzere yayıma hazırlanmıştır. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin önsöz yazarak ve tanıtımına katılarak destek verdiği bu eser, alanın en önde gelen akademisyenleri ve şefleri tarafından kaleme alınmıştır.”