Akademisyenlere düşük ücret ödeyen Maltepe Üniversitesi hakkında gelen şikayet üzerine soruşturma başlatıldı. YÖK daha önce artan akademisyen şikayetleri üzerine üniversiteleri bu konuda uyarmıştı.

Maltepe Üniversitesi’ne soruşturma

Mustafa KÖMÜŞ

Vakıf üniversiteleri YÖK’ün kararı ve uyarısına rağmen akademisyenlere düşük ücretler vermeye devam ediyor. Ticarethane gibi işletilen birçok vakıf üniversitesi bu konuda geri adım atmıyor. YÖK gelen bir şikâyet üzerine Maltepe Üniversitesi hakkında akademisyenlere düşük ücret verdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.


YÖK kaynakları vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenlerin devlet üniversitesinde daha düşük olmasına ilişkin tartışmaları sorduğumuzda şu bilgileri verdi: "2020 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan bir değişiklik neticesinde, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim üyelerinin maaşları devlet üniversitelerinde çalışan akranlarından düşük olamaz. Bu yasanın ihlal edilmesi durumunda YÖK Başkanlığı inceleme ve soruşturma yapmaktadır. Geçen haftalarda YÖK, gelen bir şikayet üzerine Maltepe Üniversitesi'ne bir soruşturma başlatmıştır. YÖK kaynakları ayrıca Başkan Erol Özvar'ın bu konunun üstünde çok durduğunu ve hassasiyetle yaklaştığını aktardı."

YÖK 9 Şubat’ta yaptığı toplantıda bu yönde gelen şikayetler üzerine üniversiteleri uyarma kararı almıştı. Vakıf Üniversitesi Dayanışma Meclisi (VÜDAM) de bu yönde bir dizi talep açıklamıştı. Bu talepler şöyleydi:

• Eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması.

• Öğretim elemanlarının tanıtım faaliyetlerinde, çağrı merkezi çalışanı gibi, sosyal medya üzerinden paylaşım yapmaya zorlanması gibi uygulamalara son verilmesi ve öğretim elemanlarının görev tanımlarının belirginleşmesi,

• Üniversite çalışanlarına yönelik her türlü baskı ve mobbing uygulamasına son verilmesi,

• Üniversitedeki tüm bileşenlerin karar alma süreçlerine dahil olması.

***

16 gündür eylemdeler

Bilgi Üniversitesi’nde araştırma görevlilerinin bir araya gelerek kurduğu Bilgi Asistanlar Birliği, “Eşit işe eşit ücret” talebiyle 16 gündür eylemde. BirGün’e konuşan Bilgi Asistanlar Birliği’nden bir akademisyen, taleplerini şu şekilde açıkladı: “Maaşlarımız devlet üniversitelerindeki meslektaşlarımızla net üzerinden eşitlenmeli. Devlet üniversitelerinde yapılan ocak zammı ivedilikle maaşlarımıza yansıtılmalı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yaşanan ücret kayıplarının geriye dönük tazmin edilmeli. Gelecekte mali konularla ilgi süreçlere dair bize önceden bilgi verilmeli. ”