Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, laboratuvar sarf malzemelerinin temini için açtığı davayı kazandı. Mahkeme tarafından verilen kararda laboratuvar sarf malzemelerinin tetkik ve tahliller için kullanıldığı ve bunları sağlık müdürlüğünün karşılaması gerektiği ifade edildi.

Malzemeyi sağlık müdürlüğü karşılar
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde bir aile sağlığı merkezinde (ASM) çalışan aile hekiminin, sarf malzemeleri için Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne verilen dilekçenin yasal süresi içinde cevaplanmaması üzerine dava açıldı. Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, Valiliğe açtığı davaya kazanırken, mahkeme sarf malzemelerinin il sağlık müdürlüğü tarafından temin edilmesi gerektiğine karar verdi.

Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, aile hekiminin ASM’de kullanılmak üzere ihtiyaçları olan laboratuvar sarf malzemelerinin temin edilerek ASM’ye gönderilmesi başvurusuna yanıt verilmeyerek zımni ret işlemi oluştuğu ve bu işlemin mevzuata uygun olmadığı belirtilerek iptali istendi.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 18’inci Maddesine göre karar veren Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi, ASM’lerde aile hekimlerince sunulan tetkik ve tahlil hizmetleri ile ilgili olarak, numune alımında kullanılan alkol, pamuk, enjektör, turnike, vacutainer, eldiven gibi malzemelerin tetkik ve tahliller için kullanılan sarf malzemeleri oldukları için bunların il sağlık müdürlüğünce temin edilmesi gerektiğine karar verdi. Söz konusu kararda, malzemelere duyulan ihtiyacın en iyi aile hekimi tarafından bilinebileceği, davalı idarece kamu hizmetlerinin sekteye uğramaması açısından makul bir sürede bu malzemelerin tedarik edilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda ayrıca, “Davalı idarece malzemelerin mevcut olmadığı yönünde bir iddia ileri sürülmediği anlaşıldığından, dava konusu edilen işlemde mevzuata, hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Aile hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin 18. Maddesinde, “Sözleşme ile çalıştırılan veya geçici aile hekiminin ihtiyaç duyduğu tetkikler müdürlüğün belirlediği laboratuvarlarda yaptırılır. Bu tetkikler için gerekli sarf malzemelerini müdürlük temin eder” ifadeleri yer alıyor.