Manastırların Diyanet’e verilmesi kararına iptal

ELİF GUGU

2014 yılında alınan Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesi kararı, Mardin Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından iptal edildi.

Tescil hâlâ Hazine’de
Karara göre, manastır ve kiliselerin Diyanet’e tahsisi iptal edilirken, tescili hâlâ Hazine’de bulunuyor. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Süryani cemaatine ait manastır, kilise ve mezarlık tapularının vakfa verilmesi gerektiğini söyleyerek, hukuki mücadelenin süreceğini belirtti.

‘Neden Diyanet’e devredildi?’
Süryanilere ait olan yapıların Diyanet’e tahsis edilmesinin kabul edilebilir olmadığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, “Üç binin üzerinde mensubu olan bir cemaat orada yaşıyor ve bu ülkenin kültür mirası olan bir yapılanma söz konusu. Bu yapıların hangi amaçla bugüne kadar tek bir dinin, tek bir mezhebine hizmet verdiği ve hükümetten alınan en büyük payı sadece tek bir alana yoğunlaştırdığı bilinen Diyanet’e devredildiğini sorguluyoruz” dedi.

‘Tescil bizde tahsis sizde olsun’ önerisi
Diyanet’e devredilmesinden vazgeçilen yapılarla ilgili Mor Gabriel Manastırı Vakfı’na “Biz bu mülkiyetleri sizin adınıza tescil ettirmeyelim, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verelim; ama kullanımını size tahsis edelim, siz kullanın” önerisinde bulunulduğunu aktaran Doğan, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz ki bir mülk, Hazine adına kaydedilirse hukuken geri dönüştürülmesi çok zor. Bu, tabiri caizse ölümü gösterip sıtmaya razı etmek. Vakıf, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendilerine tanıdığı haklar varken ve pozitif ayrımcılık uygulanması gerekirken bu tavrı kabul etmiyor. Ben bu konuda diyaloğu bireysel olarak cemaat ve hükümet arasında sağlamaya çalışıyorum.”