Manevi rehberden vazgeçmediler!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın toplumsal yaşamı dinselleştiren uygulamalarının son halkası olan, “Hastalara Manevi Destek” projesince hayata geçirilen, ‘Manevi Rehberlik Sertifika Programı’nın kapsamı genişletildi. Üniversitelerde birbiri ardına açılan, ‘Manevi Rehberlik Sertifika Programı’nın yeni yılda da sürdürülmesi kararlaştırıldı. Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde başlatılan program çerçevesinde Kuran kursu öğreticilerine, imamlara, müezzinlere ve vaizlere, 290 lira karşılığında manevi rehberlik sertifikası verileceği öğrenildi. Sınavda en az 50 puan alan imamlar ile Kuran kursu öğreticileri, ‘Manevi Rehber’ olarak hastanelerde, cezaevlerinde ve öğrenci yurtlarında görev alabilecek.

REHBER İHTİYACINI KARŞILAMAK...
Müftüler, şube müdürleri ve denetçiler dışındaki tüm Diyanet personelinin katılabileceği sertifika programında verilecek dersler, “Sosyal medya kullanımı, sosyal psikoloji, özgüven, eğitim teknolojisi” şeklinde sıralandı. Uzaktan eğitim yoluyla yürütülecek programın amacı şu ifadelerle açıklandı: “Ülkemizin manevi rehber ihtiyacını karşılamak amacıyla, batı toplumlarındaki eğitim kurumlarındaki dini danışmanlık ve rehberlik programlarını inceleyerek, bu alanda verilen dersleri tarayarak kendi toplumumuzun da ihtiyaçlarını dikkate alarak disiplinler arası, ‘Manevi Rehberlik Eğitimi Sertifika Programı’ hazırlamıştır. Böylece ilgili kurumlarda görev yapacak personellerin gerekli donanıma sahip olmaları hedeflenmektedir.”

Diyanet, ‘Manevi Rehberlik’ projesini Sağlık Bakanlığı ile 2015 yılında imzaladığı protokolle altı pilot ildeki hastanelerde uygulamaya başlatmıştı. Ardından da kapsam genişletilerek, manevi rehberlerin hastanelere ek olarak cezaevlerinde, huzur evlerinde ve öğrenci yurtlarında görevlendirilmelerine olanak sağlanmıştı.