Manisa’nın Salihli ilçesi Caferbey köyünde MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından mera alanına katı atık depolama tesisi yapılması için iş makinelerin köye giriş yapması sonrası köylüleri ayağa kaldırdı. Köylüler, topraklarını korumak için mücadele edeceklerini söylediler.

Manisa'da 'katı atığa' karşı katı direniş

Aycan KARADAĞ

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’nin Caferbey Köyü’ne 200 metre mesafede mera alanına kurmayı planladığı katı atık depolama tesisi, köylülerin tepkisine neden oldu. Proje kapsamında köye giriş yapan iş makinalarına köylüler izin vermeyerek mera alanı önünde nöbete geçtiler. Bölgeye çok sayıda jandarma ekipleri gelirken, köylülerin tepkileri sonrası iş makineleri geri çekilmek zorunda kaldı. Köylülerin nöbeti sürerken; Salihli Çevre Derneği olmak üzere birçok çevre derneği ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri köylülere destek verdi.

Köylülerden Tugay Akçıl, projenin bölgeye zarar vereceği için istemediklerini belirterek, “Proje köyümüze çok yakın bir alan. Aynı zaman mera alanı. Benim bu projenin yapılacak yerin hemen yanında alanım var. Tesisin yapımı için daha uygun yerler varken, mera arazinin tercih edilmesini de anlamış değiliz. Bize sorulmadan bir süreç götürüldü. Böyle projelerde bölge halkına sormak zorundalar. Onlar ise yaptım olacak anlayışı ile ilerliyorlar. Biz bu tesisi istemiyoruz. Bu tesisin yapılmasından vazgeçilene kadar direnişimiz devam edecek. Bu tesis mahallemize ve çevre yarar değil zarar getirecek” diye konuştu.

manisa-da-kati-atiga-karsi-kati-direnis-938997-1.

Köylülerden Savaş Işık da, “Şu an direnişimiz devam ediyor. Bu projeyi istemiyoruz. Proje yapılacak alan mera alanı. Bizim köyümüzde hayvancılık yapılıyor. Mera alanımız giderse biz ne yapacağız. Proje alanı köyümüze 200 metre mesafede yer alıyor. Bizim, hayvanlarımızın sağlığı için çok tehlikeli. Bunların hiçbiri düşünülmüyor. Bizim görüşümüz alınmadan bir anda projeye başlıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu köy bizim. Köyümüzü koruyacağız” ifadelerini kullandı.

manisa-da-kati-atiga-karsi-kati-direnis-938998-1.

'PROJE HUKUKSUZ'

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, tesisin yapım aşaması öncesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılması gerektiğini ancak böyle bir sürecin uygulanmadığının ifade etti. Değerli, “Normalde bu tesislerin yapılabilmesi için ÇED süreçlerinin işletilmesi gerekir. Ancak öyle bir süreç işletilmemiş. Biz konu hakkında davamızı açtık. Burada hukukun işlemesi gerekiyor. Şu anda yapılan her şey hukuksuzudur. Ayrıca bölge halkı burada bu projeyi istemiyor. Bölge halkı doğasını, havasını ve suyunu korumak istiyor” dedi.