Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, 282 otobüs alımı ve iki dolum istasyonu yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 60 milyon avro kredi alınmasına ilişkin talep, usul eksikliği nedeniyle geri çekildi. Başkan Yavaş, usul eksikliğinin giderilmesi için olağanüstü toplantıya gidileceğini söyledi.

Mansur Yavaş'ın dış kredi talebi için olağanüstü toplantıya gidilecek

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, 282 otobüs alımı ve iki dolum istasyonu yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 60 milyon avro kredi alınmasına ilişkin talep görüşüldü. Ankara'daki toplu ulaşım sıkıntılarını çözmek amacıyla yurt dışından Merkez Bankası faizinin yarı fiyatına bulunan kredi teklifi, usul eksikliği nedeniyle geri çekildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, usul eksikliğinin giderilmesi için olağanüstü toplantıya gidileceğini açıkladı.

"BELEDİYELERİN MALİ SIKINTISI VE KAYNAK İHTİYACI VAR"

Yenimahalle Belediye Başkanı CHP'li Fethi Yaşar, yaptığı açıklamada, "Burada siyaset yapmaya gelmedik, Ankara’nın sorunlarını çözmeye geldik. Bu otobüs olayı çok önemli. Ankara'nın toplu taşımada sorunları var. Ankara'ya son dört yıldır otobüs alınmadı. Meclis grupları olarak da Sayın Başkanlığın getirdiği önergeyi onaylamak doğaldır. Sayın Cumhurbaşkanı belediyelerin batakta olduğunu kendisi söyledi. Şuanda bütün belediyelerin mali sıkıntısı var. Kaynak ihtiyacı var. Ankara, kasası dolu belediye almadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu bir yıllık bütçesinin bedelinden daha fazla. Onun için ihtiyaç olan borçlanmayı vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Gökçek döneminde Meclis'e getirilen kredi taleplerine ilişkin bilgi veren Başkan Yavaş, 2004 yılında EGO Genel Müdürlüğü’nün borçlanma talebinin oy birliği ile kabul edildiğini söyledi.

"SİZİN HARCADIĞINIZ PARANIN FAİZİNİ ÖDÜYORUZ"

Yavaş, "Sayın Gökçek 17 Mayıs 1999'da havaalanı yoluna üst geçiş yapılması için borçlanma istemiş, oy birliği ile Meclis'ten geçmiş. Belediye sürekli borçlanma yetkisi alıyor. Hükümette siz varken 'çok iyi yönettiğiniz' Ankara için sürekli kredi istiyorsunuz. Ben geldim, 8 milyar TL borç devraldım. Sizin harcadığınız paranın faizini ödüyoruz. Geçmiş döneme ait 400 milyon TL SGK borcu var. Siz benden aynı performansını istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"HALK ÇİLE ÇEKERKEN DİNOZORA PARA HARCAMAM"

"MHP ve AKP grubuna söyleyeceğim şu" diyen Yavaş, "İnsanların çile çektiği yerlerdeki sorunları çözmek için beklemeden, bir an önce çözelim diyerek yetki istiyoruz. En fazla şikayet EGO'dan geliyor. Otobüs sayısı gerçekten düşük. Can güvenliği var. Bütün dünyada ortalama 6 iken bizde 10. Dolayısıyla acil bir durum var, 10 yıl vadeli bir kredi bulduk. Türkiye'de de böyle bir kredi yok. Benim önceliğim halkın sağlığı; heykellere 342 milyon TL harcanmış, başka bir yerde bunları yapabilirsin ama benim önceliğim halk. Halk çile çekerken ben dinozora para harcamam" diye konuştu.

YAVAŞ, 'ULAŞIM SORUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZÜLECEK' DEMİŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak 300 yeni otobüs almak için yurt dışından düşük faizli kredi bulduklarını, Meclis'in onay vermesi durumunda ulaşım sorununun büyük ölçüde çözüleceğini söylemişti.

Ankara’da toplu ulaşım ile ilgili yaşanan sorunların farkında olduklarını belirten Yavaş, “Bunları çözmek için çalışma başlattık. Bu nedenle 300 yeni otobüs alma teşebbüsünde bulunduk. Bununla ilgili yurt dışı ucuz faizli kredi bulduk ve belediye meclisimize talepte bulunduk” ifadelerini kullanmıştı.

2010 yılında 2 bin 40 olan otobüs sayısının şu anda bin 540’a gerilediğini aktaran Yavaş, “Bunların 200 tanesi ilçelerimize hizmet vermektedir. Dolayısıyla şu anda bin 340 otobüsle hizmet vermek durumunda kaldık. Bu nedenle 300 yeni otobüs alabilmek için belediye meclisimizden borçlanma yetkisi istedik. Cumhurbaşkanımızın söylediği ‘kredinizi dışardan bulun’ söylemine uygun olarak dış krediden borçlanma talebimizin mecliste kabul edilmesini umuyorum” demişti.