ABB ile ASKİ ve EGO’nun 2021 yılı bütçeleri toplamı 13,3 milyar TL olarak belirlendi. Önceki dönemlerde ortalama dört saat süren bütçe görüşmelerinin bu yıl on saat sürmesini eleştiren Mansur Yavaş, “Cevaplarımızı kimse duymasın diye bu kadar uzattınız herhalde” diyerek toplantıyı kapattı.

Mansur Yavaş: Kimse duymasın diye uzattınız

Mustafa M. Bildircin

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO’nun 2021 yılı bütçelerinin toplamı 13 milyar 345 milyon TL olarak belirlendi. Önceki dönemlerde ortalama dört saat sürdüğü bilinen bütçe görüşmeleri bu yıl tam on saat sürdü.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, canlı yayınlanan toplantıda gündem dışı konuşan meclis üyelerini, “Eleştirilere vereceğimiz cevapları kimse duymasın diye böyle bir şey düşündünüz herhalde” sözleriyle eleştirdi.

ABB’nin 7 milyar 700 milyon TL’lik 2021 yılı bütçesinden Ankapark için toplam 3 milyon 850 bin TL ayrıldı.

ABB Meclisi, belediye ve bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesini görüşmek için bir araya geldi. Toplam on saat süren bütçe görüşmelerinde zaman zaman tartışmalar yaşanırken ABB Başkanı Mansur Yavaş, eleştirilere aralık ayının ilk meclis toplantısında yanıt vereceğini söyledi.

ABB, ASKİ ve EGO’nun 2021 bütçelerinin toplamı 13 milyar 345 milyon TL olarak belirlendi. ABB’nin 2021 yılı yatırım programına göre, proje ve hizmetler için ayrılan bütçe miktarlarından bazıları şunlar oldu:

♦ Yol, asfaltın doğrudan yapılması için hizmet alımı: 500 milyon TL.

♦ Köprü alt-üst geçit ve köprülü kavşaklara: 175 milyon TL.

♦ Hayvan barınakları ve evcil hayvanlar sağlık merkezi: 100 milyon TL.

♦ Ulus Kültür Merkezi ve dolmuş durakları: 100 milyon TL.

♦ Tarihi kent merkezi yapımı: 15 milyon TL.

♦ Hayvanat bahçesi yapımı: 2 milyon TL.


ANKAPARK İÇİN BÜTÇE AYRILDI

ABB Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek döneminde 750 milyon dolara yaptırılan ancak batan Ankapark için de bütçeden dört farklı kalemde toplam 3 milyon 850 bin TL ayrıldı. Tesisin yıkımını, fazladan maliyet doğuracağı gerekçesiyle düşünmeyen ABB yönetiminin, Ankapark için ayırdığı 3,8 milyon TL’nin kullanılacağı kalemler, bütçeye şöyle kaydedildi:

♦ AOÇ Temapark alanında yapılacak tamamlama işleri: 3 milyon TL.

♦ AOÇ Temapark alanı köprü ve yaya yolları yapımı: 500 bin TL.

♦ AOÇ Temapark alanı için trafo merkezi: 250 bin TL.

♦ AOÇ Temapark alanı için dayanıklı mal ve malzeme alımı: 100 bin TL.

Gündem dışı konuşmaların uzaması nedeniyle 10 saate ulaşan toplantıda son sözü alan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Pandemi koşullarında bu kadar uzun toplantı olmaz” dedi. Yanıt hakkını bir sonraki meclis toplantısında kullanacağını ifade eden Yavaş, şunları özetle şunları söyledi: “AKP Grup Başkanı, ‘Kötü niyetli değilim’ diyorsa da böyle bir usul olmaması lazım. Grup başkanları konuşur, arkasından komisyondaki arkadaşlar konuşur. Diğerleri zaten kendi bütçelerinde konuşacaklarını konuştular. Bizim bütçemizde konuşmak istiyorlarsa da grup başkanları aracılığıyla halletmeleri lazım. Bu saatten sonra bizleri kim izleyecek, cevaplarımızı kim dinleyecek? Kimse görmesin herhalde böyle bir şey düşünüldü. Arkadaşlar geçmişte yapılan şeyleri alkışlıyorlar ama kötü şeylerin konuşulmasını da istemiyorlar. Burası tek bir klimayla havalandırılıyor pandemide bu kadar uzun toplantı olmaz. Kendi canınıza da personelimize de yazık. Daha dikkatli olmamız gerekiyor.”