Dünyaca ünlü sanatçı Manu Chao, Türkiye'deki problemlerin büyük kısmının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

Manu Chao: En büyük problem Erdoğan

»Geçen yıl Gezi eylemleri sırasında bir destek videosuyla yanımızda olduğunuzu belirtmiştiniz. Olanlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Hareketlerin başından beri ilgiliydik. Dışarıdan baktığımızda gördüklerimizden çok etkilendik. İnsanların değişim ve daha iyi bir dünya için kavga etmesinden etkilendik. Çok ciddi bir azim, kararlılık ve cesaret vardı. Bence en önemlisi, hareketin başlangıcında fikir ayrılıklarının birleşiminden doğan bir güç vardı. İnsanlar oraya hareketteki ortaklık için geldiler. Ve bu dünyanın her yerinde böyle olmuyor. Bazen solcuların eylemleri sönük ve sonuçsuz kalır çünkü sorun önlerindedir ama kendi içlerinde haklılık savaşına kapıldıklarından esas düşmanı göremezler. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki hayatımın çok büyük bir kısmında bu böyle oldu. Daha önce Türkiye’de bu çapta bir şey olmamıştı. Bu eylemin kilit noktası tek vücut olmanızdı.

»Ezeli rakip hatta bazen düşmanlaşan futbol takım taraftarları, solcular, sağcılar, İslamcılar, Ateistler ve Komünistler yan yanaydı. Sanırım en önemli şey de buydu. Siz bu bağlamda baktığınızda nasıl bir yaratıcı enerji gördünüz?

Bu soru aslında bana değil o protestoculara sorulmalı. Protestolardaki inanılmaz yaratıcı hava, onlar sayesinde ortaya çıktı. Sanırım İstanbul’a geldiğimde yeni insanlarla tanışıp onlarla konuştuğumda daha rahat algılayabilirim bu durumu.

»Sanatçılar dünyada veya çevremizde olup biten her şeyden herkesi haberdar edip, düşünmeye sevk etmeli midir?

Bence yapmalıyız. Ama bence ‘Sanatçı’ kelimesinin karşılığı ‘Özgürlük’tür. Her sanatçı farklıdır. Hepsinden aynı şeyi yapmasını bekleyemeyiz. Bazılarının tek amacı varken bazıları dünyada olup bitenlerle hiç ilgilenmeyen bu gezegenin dışında yaşayan delilerdir. Ve bu da bir özgürlüktür. Ben, sanatçı olarak kendimi bir gazeteciden farklı görmüyorum. Çevremizde olan biten ve kafama takılan her şeyden bahsetmek istiyorum. Ve tabii ki, bu konulardan bahsederken duraksamadan hemen politikaya bakmamız gerekiyor çünkü; her problemde onunla karşılaşıyoruz. Elbette, Ay’ın arkasındaki güzel kadınlardan bahseden sanatçılara da saygı duyuyorum.

»Türk politikası hakkında bilginiz var mı?

Çok basit şeyleri biliyorum. Bildiğim ve düşündüğümden daha karışık olduğunu tahmin edebiliyorum. İçinde pek çok akım ve yönelme var. Türkiye, çok kültürlü coğrafyası ve halkların farklılığıyla çok etkileyici.

»Peki ya Başbakanımız hakkında bir şeyler biliyor musunuz?

Tabii ki. İki yıl önce gelmiştim. Bence problemin en büyük kısmı kendisi. Tabii ki problemin doğrudan kendisi mi değil mi yeterince bilemiyorum. Bunu en iyi Türkiye halkı bilir. Geldiğimde bunu da öğrenmek istiyorum. Tüm iyi dileklerimi Türkiye’de sosyal ve politik vizyonu değiştirmeye çalışanlara yolluyorum.