Mar&Bit işçileri: Hakkımızı patrona gasp ettirmeyiz!
Fotoğraf: BirGün

Adana’nın Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi’nde 290 işçinin çalıştığı Mar&Bit Konfeksiyon işçileri haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Patronun fabrikayı kapatarak alacaklarını gasp etme girişiminde olduğunu söyleyen ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai gibi alacakları bulunan işçiler, Birleşik Tekstil Dokuma Ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ile birlikte fabrika önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, iktidarın depremde yaptığı düzenlemelerle patronlara işçileri tazminatsız işten atma şansı tanıdığını belirterek “Deprem bölgesinde tüm işçilerin ve işsizlerin kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmaları sağlanmalıdır” dedi.


Fabrika önünde konuşan işçiler Mar&Bit’e ortak olan Salih Tekstil patronunun 2019 yılında da üretimde daralmayı gerekçe gösterip işçileri geri dönecekleri umudu vererek oyalayıp haklarını gasp ettiğini anlattı. Şimdi de Mar&Bit patronu işçileri “İflas veririm, hakkınızı alamazsınız” diye tehdit ederek hak ettiklerinin altında ödemelere razı etmeye çalışıyor.

8 yıldır konfeksiyonda çalışan bir işçi şunları söyledi: "Bize depremden sonra ‘2 hafta evde kalın’ dediler. Kaldığımız süre boyunca maaşlarımız ödenmedi. Sonra atölyenin kapanacağı söylendi. Ben 8 yıllık çalışanım bana teklif ettiği para 8 bin lira. Ben buraya yıllarımı verdim. Bu parayı kabul etmiyorum. Bize depremi de unutturdular. Haklarımı onlara bırakmayacağım.”

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, patronlardan birinin kardeşinin bunu daha önce yaptığı bilgisini aldıklarını dile getirerek Türkmen, “Daha önce bundan zarar görmedikleri için, işçilerin hakkının gasp etmek bu ülkede hiçbir şekilde yaptırımla karşılaşmadığı için, hükümet patronlara suç işleme özgürlüğü tanıdığı için hükümet bunun da yanlarına kar kalacağını düşünüyorlar. Bu kez yanlarına kar kalmayacak. işçilerin tazminatlarını gasp etmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Deprem bölgesinde en az 6 ay boyunca işten atmaların yasaklanmasını, işe gidemeyen tüm işçilerin ücretsiz izinli sayılmasını istediklerini ifade etti. Buna karşılık hükümetin, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışla işçileri tazminatsız işten atmayı düzenleyen maddeyi pandemide olduğu gibi işten atma yasağı düzenlemesinde kapsam dışı bırakarak patronlara ‘İşten atmayı yasaklıyoruz ama tazminatsız atabilirsiniz’ deyip, evi yıkılmış, göç etmiş işçilerin kısa çalışmadan faydalandırılmasının patronun başvurusuna ve fabrikanın yıkılmasına bağlandığını ifade etti.