Maraş Katliamı aydınlatılmıyor!

Maraş’ta 19-26 Aralık 1978’de faşistler tarafından gerçekleştirilen katliam 42’inci yıldönümünde protesto ediliyor. 100’den fazla insanın katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı ve çok sayıda Alevi ve solcunun da göç etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nda yitirilenler unutulmuyor.

Maraş Valiliği, kentte yapılacak katliam anması öncesinde 14 gün süreyle tüm toplantı, bildiri dağıtma, gösteri yürüyüşü etkinliklerinin yasaklandığını duyurdu. Cumhuriyet’in haberine göre Maraş’taki anmaya ilişkin açıklama yapan Erenler Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Müslüm İbili, “Bu yıl salgın nedeniyle sembolik bir anma etkinliği düzenliyoruz. Yasak nedeniyle etkinliğimizi, canlarımızın şehit olduğu mahallede yaptırdığımız cemevinde 21 Aralık günü yapacağız” dedi.

Öte yandan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri, Maraş Katliamı sebebiyle Kadıköy İskelesi’nde bir eylem yaptı. Açıklamada, ‘’12 Eylül faşist darbesine zemin hazırlamak için yapılan ve utanmadan darbenin gerekçelerinden sayılan Maraş katliamı üzerinden 42 yıl geçti. Hâlâ aydınlatılmadı, aydınlatılmak istenmiyor’’ dendi.
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından kentteki Attalos Heykeli önünde bir araya gelerek katliamı lanetledi.

‘ORGANİZE SOYKIRIM’

Maraş Katliamı’nın 42’nci yılı dolayısıyla Meclis’te açıklama yapan HDP’li milletvekilleri ise yaşananların katliamdan öte bir soykırım olduğunu vurguladı. Açıklamada milletvekilleri katliamda yaşamını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, katliamın her aşamasının planlı ve organize olduğunu söyledi. Sanıklara ise göstermelik cezalar verildiğini vurgulayan Hatimoğlulları, “Demokrasinin gelişmesi için önceliğimiz; bu farklı kültür, inanç ve etnik kimlikteki insanlarımıza ana sütü kadar helal olan bu eşit yurttaşlık haklarını tanımaktır’’ diye konuştu.

HÂLÂ KANAYAN YARA

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise “Maraş katliamı, her anı hesaplanmış, adım adım uygulanmış, sonrasında üzeri kapatılmış ve hesabı sorulmamış organize bir katliamdır” dedi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Sarıbal, Maraş Katliamı’nın kanayan ve derinleşen bir yara olduğuna vurgu yaptı. Sarıbal, katliamın hesabının sorulmadığı için sonrasında benzer katliamların yaşanmaya devam ettiğini aktardı. n Haber Merkezi