Maraş krizine üç liderden ortak tepki

Dış Haberler Servisi

Yunanistan, Ürdün ve Güney Kıbrıs liderleri Yunanistan'ın başkenti Atina'da önceki gün kritik bir zirve gerçekleştirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ürdün Kralı 2'nci Abdullah ve Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in katıldığı toplantının ardından açıklanan ortak bildiride, görüşmede başlıca gündem maddelerinin Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Libya'nın yanı sıra Kıbrıs ile Filistin olduğu aktarıldı.

"Kıbrıs sorununa kapsamlı ve uygulanabilir bir çözüm" çağrısında bulunan liderler, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun olarak bir çözüm üretilmesi gerektiğini savundu. Açıklamada, bir diğer çarpıcı unsur Türkiye'nin Kıbrıs'ta kapalı olan Maraş'ı yeniden açma hamlelerine ilişkin verilen ortak tepki oldu. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Kıbrıs'taki son gelişmelerin acı verici olduğunu" ifade ederken Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) tarafından kınanan son açıklamalarının ardından Kıbrıs sorunu hakkında liderlere bilgi verdiğini söyledi. Ürdün Kralı 2'nci Abdullah ise "Bizler Doğu Akdeniz'i paylaşan ülkeleriz. Hayati rol oynamaya ve daha geniş işbirliği aramaya devam edeceğiz" açıklaması yaptı.

BMGK'YE ŞİKAYET ETMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Maraş’ta hayat yeniden başlayacak. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır” açıklaması yapmış, bunun üzerine Güney Kıbrıs yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunmuştu. BMGK, Erdoğan'ın Kıbrıs'ta iki devletli çözüm ve Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağını açıklamasına ilişkin sözlerini kınayarak, "adil bir çözüm" çağrısında bulunmuştu.