Kahramanmaraş’ta Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye konteyner kent yapılmasına yönelik tepkiler sürerken, şimdi de Sivas’ın Divriği ilçesinde benzer bir süreç gündemde. CHP’li Zeynep Altıok, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Bilinçli ve sistematik bir asimilasyon politikası çerçevesinde mi Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kampı yapımı istenmektedir” dedi.

Maraş’tan sonra sırada Sivas’a mülteci kampı var

BirGün/Ankara

Kahramanmaraş’ta Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye konteyner kent yapılmasına yönelik tepkiler sürerken, şimdi de Sivas’ın Divriği ilçesinde de benzer bir süreç gündemde. CHP’li Zeynep Altıok, “Bilinçli ve sistematik bir asimilasyon politikası çerçevesinde mi Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kampı yapımı istenmektedir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Suriye’li güçmenler için Kahramanmaraş'ın Dülkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Köyü’nde, Alevi köylerinin ortasına 25 bin kişilik mülteci kurulmak istenmesi üzerine günlerdir yurttaşların eylem yaptığına dikkati çekti. Sivricehöyük ve komşu köylerdeki yurttaşların 1978’deki Kahramanmaraş katliamının doğrudan mağdurları olarak büyük acılar yaşadıklarını belirten Altıok, “Nüfuslarının neredeyse 10 katı düzeyinde Suriyeli mülteci göçünün, özellikle kamplarla ve kamplarda yaşananlarla ilgili duyumlarının ardından kendileri için son derece endişe verici olduğu açıktır” dedi.

IŞİD üyesi canlı bombaların gerçekleştirdiği bazı eylemleri anımsatan Zeynep Altıok, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

-Maraş katliamının yaşandığı Kahramanmaraş’ın Alevi köylerinin tam ortasına mülteci kampı yapılmak istenmesinin ardından aynı şekilde Alevi toplumu için derin acılar ve travmaları ifade eden Sivas katliamının yaşandığı Sivas ilinin Aleviler’in yoğun yaşadığı Divriği ilçesine mülteci kampı yapılması tesadüf müdür? Yapılmak istenmesindeki amaç nedir?

-Bilinçli ve sistematik bir asimilasyon politikası çerçevesinde mi Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kampı yapımı istenmektedir?

-Toplam kaç mülteci kampı yapımı planlanmaktadır? Buralarda toplam kaç mültecinin yaşayacağı tahmin edilmektedir? Yapımı planlanan diğer mülteci kampları hangi kentlerde ve hangi ilçelerindedir?