Mardin’de hasta tutuklular serbest bırakılsın eylemi
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu ve tutuklu yakınları cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek ve birçok kentte devam eden eylemlere destek vermek amacıyla bir günlük Adalet Nöbeti eylemi gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube binasında nöbet eylemine başlayan grup, basın açıklaması yaptı.

İHD binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katılırken hasta tutukluların fotoğrafları ve pankartlar açıldı. Eylemde açıklamayı Cezaevi İzleme Komisyonu adına Gülizar İpek Bilek gerçekleştirdi. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukukta işkencenin kesin olarak yasaklandığını hatırlatan İpek, her ne gerekçeyle olursa olsun kimseye işkence yapılamayacağını belirtti. Sivil toplum örgütlerinin raporlarında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin somut şekilde yer aldığını belirten İpek, ortaya konulan raporlara rağmen cezaevlerinde durumun değişmediğini kaydetti.

Türkiye cezaevlerinde her gün şüpheli ölümler yaşandığını belirten İpek, cenazelerin kaçırılarak defnedildiği, cenazelerde işkence ve darp izlerinin olduğunu dile getirerek, “İyi hal değerlendirmelerine yönelik yeni düzenlemeler getirilmiş, hali hazırda yeterince problemli olan iyi halli olma şartı daha da problemli hale getirilmiştir” dedi. Tutukluların keyfi şekilde tahliyesinin engellendiğini ifade eden İpek, tutukluların umut haklarının ellerinden alındığını söyledi. Son bir yıl içinde cezaevinde 48 ağır hasta tutuklunun şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirten İpek, ağır hasta tutukluların tedavilerinin geciktirilmeden yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmeleri çağrısında bulundu. Şüpheli ölümlerin aydınlatılması çağrısında bulunan İpek, son olarak kamuoyundan da tutukluların sesi olmasını istedi.