Dünyanın en derin noktası kabul edilen Mariana Çukuru’na dalan Amerikalı deniz altı kaşifi Victor Vescovo deniz tabanında plastik atık buldu. BBC‘nin haberine göre, dipteki yüksek basınca dayanacak şekilde üretilen dalış aracıyla 10 bin 927 metre derine inen ve çukurun dibinde 4 saat kalan Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlıları ile renkli kayalık yapıların yanı sıra plastik […]

Mariana Çukuru’na dalan kaşif 11 kilometre derinlikte plastik atık buldu

Dünyanın en derin noktası kabul edilen Mariana Çukuru’na dalan Amerikalı deniz altı kaşifi Victor Vescovo deniz tabanında plastik atık buldu.

BBC‘nin haberine göre, dipteki yüksek basınca dayanacak şekilde üretilen dalış aracıyla 10 bin 927 metre derine inen ve çukurun dibinde 4 saat kalan Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlıları ile renkli kayalık yapıların yanı sıra plastik poşet ve şeker ambalajları buldu.

Keşif esnasında Vescovo’nun rekor kıran dalışının ardından diğer takım üyeleri de art arda dört dalış yaptı. Denizin derinlerini keşfetmek için robotik cihaz da kullanıldı.

‘AMFİPOT’ KEŞFİ

Denizin üç farklı noktasında “amfipot” adı verilen 4 yeni karides benzeri kabuklu hayvan türü keşfettiğini düşünen ekip, 7 bin metre aşağıda “kaşık solucanı” diye adlandırılan canlı ve 8 bin metrede pembe deniz salyangozu gördüğünü söylüyor.

Diğer yandan, toplam beş dalış sırasında muhtemelen deniz dibindeki mikroplar tarafından oluşturulmuş parlak renkli kayalık oluşumlarını keşfeden ekip, deniz tabanından kaya örnekleri topladı.

Bilim adamları, mikroplastik içerip içermediklerini görmek için keşif ekibinin topladığı canlıları incelemeyi planlıyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, bu durumun, denizin derinlerinde yaşayan hayvanlar için bile yaygın bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

ABD Donanması’ndan Teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard, 23 Ocak 1960’da Mariana Çukuru’na inen ilk insanlar olarak tarihe geçmişti.