TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan, sütün market raflarından tüketiciye ulaşana kadar Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği tutarın iki, üç katına çıktığı belirtilerek “Fiyatların bu kadar yüksek olması,  bütçesi yeterli olmayan tüketicileri kayıt dışı ürün tüketimine, yani sokak sütüne yönlendirmektedir” denildi

Marketlerdeki sütün pahalılığı sokak sütüne yönlendiriyor
BirGün/Ankara

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla “Dünya Süt Günü, Sütün Beslenmemizdeki Yeri ve Gıda Güvenliği” başlığıyla bir açıklama yaptı. Gıda Mühendisleri Odası’nın açıklamasında “Ulusal Süt Konseyi tarafından yüzde 3,6 yağlı, yüzde 3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyat 1 Ocak -31 Aralık 2020 için 2.30 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyattaki sütün market raflarında tüketiciye ulaşmasına kadar ne yazık ki iki, üç katına çıktığı görülmektedir” denildi.

Yapılan açıklamada, üretilen çiğ süt miktarının hemen hemen yarıya yakınının kayıt dışı olarak pazarlanıp satıldığına dikkat çekilerek “Fiyatların bu kadar yüksek olması bütçesi yeterli olmayan tüketicileri kayıt dışı ürün tüketimine yönlendirmektedir. Sokak sütü tüketimi de bu kayıt dışılığın başında gelmektedir. Ülkemizde sokak sütü tüketimi azımsanamayacak düzeydedir” ifadelerine yer verildi.

AVRUPA’DA EN FAZLA SÜT İNEĞİ TÜRKİYE’DE

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın 2018 verilerine göre, Avrupa ülkeleri arasında en çok süt ineğine Türkiye'nin sahip olduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye'de 6,3 milyon süt ineği bulunmaktadır. Türkiye'den sonra 4,1 milyon süt ineği bulunan Almanya'dan sonra , Fransa 3,55 milyon ile üçüncü, Polonya 2,2 milyon ile dördüncü ve İtalya 1.9 milyon ile beşinci sırada yer almaktadır” denildi.

TÜRKİYE SÜT TÜKETİMİNDE SON SIRADA

Türkiye'nin büyükbaş hayvan sayısı ve süt üretiminde üst sıralarda yer almasına rağmen süt tüketiminde listenin sonlarında bulunduğu belirtileren açıklamada “AB ülkeleri arasında yıllık ortalama süt tüketimi 60 litrenin üzerinde olurken İrlanda ve Finlandiya bu alanda başı çeken iki ülke durumundadır. Yıllık ortalama süt tüketimi İrlanda'da 125, Finlandiya'da ise 120 litre, Türkiye'de sadece 34 litre kadardır” ifadeleri yer aldı.

KIRSAL KALKINMAYA ÖNEM VERİLMELİ

Gıda Mühendisleri Odası, Covid-19 salgın sürecinde güvenli gıdaya ulaşmanın halk sağlığı açısından önemini vurgulayarak şunları sıraladı:

“Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüye verilen destekler artırılmalı, aile çiftçiliği özendirilmeli, kırsal kalkınmaya önem verilmelidir.

Okul sütü projesi uygulamasına yaşanılan sorunların çözülmesi kaydıyla devam edilmeli, projeye yerel işletmelerin dahil edilmesi sağlanmalıdır.

Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak üretici birlikleri ve kooperatifler kurulmalı, gerekli destekler sağlanmalıdır.

Pastörize ve UHT (uzun ömürlü) süt tüketiminin yaygınlaşması özendirilmelidir. Süt ve ürünlerindeki denetim artırılmalı, kayıt dışı üretime ve satışına izin verilmemelidir."