Marksist akademisyen Gülen’in kitabını okuduğu için gözaltında

CAN UĞUR / canugur@birgun.net
@canugur1987

15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendirilerek açığa alınan ve “Ateist ve marksistim, benden nasıl Fethullahçı çıkaracaklar merak ediyorum” diyen akademisyen Candan Badem, bugün gözaltına alındı. Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Candan Badem, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlayan açığa alma dalgası ile görevden uzaklaştırılmıştı. Marksist kimliği ile bilinen Doç. Dr. Badem’in gözaltı kararı ise odasında bulunan bir Fethullah Gülen kitabı nedeniyle verildi. Candan Badem'in gözaltına alındığı haberini eski CHP Milletvekili yazar Hüseyin Aygün duyurdu.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan ve aramaya katılan Candan Badem’in avukatı CHP Tunceli eski Milletvekili Hüseyin Aygün suç iddiasının ‘darbe teşebbüsü’ olduğunu fakat herhangi bir delilin bulunmadığını söyledi.

Aygün, yapılan aramanın nedenini ise şu ifadelerle anlattı: ‘Mahkeme kararında da herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Badem’in ilk olarak ‘arama ve elkoyma talimatıyla’ okulundaki odasında arama yapıldı. Badem’in üniversitedeki odasında Fethullah Gülen’in ateistlere cevap iddiasıyla yazdığı ‘Asrın Getirdiği Tereddütler-4’ kitabı bulunması nedeniyle bu karar gözaltı kararına çevrildi. Savcılık kitabı darbeye teşebbüs suçunun bir delili sayarak Badem gözaltı talimatı vermiş.

Gözaltı kararı ve soruşturmanın hukuksuz olduğunu söyleyen Aygün, bir akademisyenin bu kitabı okuması incelemesi onun görevidir, Tunceli Savcısı’nın bu kararı Erdoğan’ın bir sözünü hatırlatıyor: Kitaplar bombalardan daha tehlikelidir. Hayatımda ilk kez darbeye teşebbüs suçunun maddi unsuru olarak ‘kitap okuma’nun gösterildiğine tanık oldum.

***

Üniversitelerde operasyonlar sürüyor

» Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, FETÖ-PDY’ye yönelik olduğu söylenen soruşturmalar kapsamında, aralarında akademisyenlerin de olduğu 150 kişi açığa alındı. Bu sayının önümüzdeki günlerde artabileceği belirtiliyor.

» Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde görevli 14 kişi gözaltına alındı. Aralarında üniversite hastanesinde görevli hekimlerin de bulunduğu kişilerin ev ve araçlarında arama yapıldı. 4 kişinin ise arandığı öğrenildi.

» Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, ifadesinin alınmasının ardından savcılığın talimatıyla gece saatlerinde serbest bırakıldı. Üniversiteye önceki gün düzenlenen operasyonda Bağcı ve Genel Sekreter Prof. Dr. Kenan Çoyan’ın da aralarında olduğu 40 akademisyen ile 6 idari personel gözaltına alınmıştı.

» Urfa Harran Üniversitesi’nde, aralarında akademisyenlerin de olduğu 37 kişi daha açığa alındı. Üniversitede daha önce yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 52 akademisyen tutuklanmıştı.

» İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Vedat Demir, tutuklandı. Eski Basın Konseyi Genel Sekreteri de olan Prof. Dr. Demir, 24 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. OHAL kararıyla kapatılmadan önce Gülen cemaati bünyesindeki yayınlardan olan Yarına Bakış gazetesinde de yazan Prof. Demir, 18 Temmuz günü şu açıklamayı yapmıştı: “Darbenin arkasında cemaatin olduğuyla ilgili şüphelerim sebebiyle Yarına Bakış’ta yazmayı bıraktım.”