Marksist teorisyen Aijaz Ahmad yaşamını yitirdi
Hint Marksist teorisyen Aijaz Ahmad, yaşa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle 81 yaşında yaşamını yitirdi. Ahmad’ın ölümü ardından bir mesaj paylaşan Hindistan Komünist Partisi, “Ölümü, tüm dünyada sosyalizme inanan ve onun için savaşanlar için büyük bir kayıptır” dedi.
Hint Marksist teorisyen Aijaz Ahmad, 81 yaşında yaşamını yitirdi. Ahmad’ın yaşa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle California'daki evinde yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Ahmad'ın ölümünü duyuran Hindistan Komünist Partisi (Marksist) “Ahmad, partimizle yakın ilişki içerisindeydi ve Hindistan genelinde sayısız seminer vermek için her zaman hazır bulundu. Vize kısıtlamaları nedeniyle Hindistan'dan ayrılmak zorunda bırakıldı ve yaşadığı hastalık sürecinde evine dönmeyi arzuladı. Bu yaşanmaması gereken bir trajediydi” açıklamasında bulundu.
Parti, Ahmad için yayımladığı mesajında ayrıca, “Ölümü, tüm dünyada sosyalizme inanan ve onun için savaşanlar için büyük bir kayıptır” ifadelerini kullandı.
His death is a huge loss to those who believe in and fight for socialism throughout the world
— CPI (M) (@cpimspeak) March 10, 2022
CPI(M) expresses its deep condolences to his children Ravi and Adil, his family and friends and dips its banner in tribute to him.
Red Salute pic.twitter.com/c0e577cvXi
Hindistan'ın Uttar Pradeş eyâletinde doğan Ahmad, ülkenin Büyük Britanya'dan bağımsızlığını takiben bölünmesiyle ailesi ile birlikte Pakistan'a yerleşti. Üniversite eğitiminden sonra Kanada ve ABD'de farklı üniversitelerde çalıştı.
Aijaz Ahmad’ın en önemli eseri “Teoride Sınıf, Ulus, Edebiyat: Jameson, Salman Rüşdi, Edward Said Eleştirisi” adıyla 1995'te Alan Yayıncılık tarafından Türkçe olarak yayımlandı. Ahmad’ın Türkçe’ye çevrilen eserleri arasında Irak, Afganistan ve Çağımızın Emperyalizmi (2012 – Otonom Yayıncılık) adlı kitabı da bulunmaktadır.
Ayrıca Aijaz Ahmad’ın Yordam Kitap tarafından yayımlanan “Komünist Manifesto ve Hakkında Yazılar” kitabında “Kendi Zamanında ve Bizim Zamanımızda Komünist Manifesto” ve “Marksist Klasikleri Okuma Klavuzu kitabında da “Friedrich Engels / Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm” başlıklı makaleleri yer almaktadır.