Philip Morris’te Euroserve firmasında sendikalı oldukları için işten çıkartılan işçiler firmanın İzmir ofisi önünde basın açıklaması düzenledi. İşçiler, işlerine geri dönene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Philip Morris işçileri şirketin kapısına dayandı: "Biz kazanacağız"

Berke YENİ

İzmir Torbalı'da yer alan Philip Morris’te Euroserve firmasında Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için işten çıkartılan işçiler mücadeleyi sürdürüyor. 100'ü aşkın işçi Kod 46 ile işten atılırken, işçiler direnişin sekizinci gününde firmanın İzmir ofisi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya; sendikalar, siyasi parti temsilcileri de destek verdi. İşçiler, basın açıklamasının ardından fabrika önünde direniş çadırı kuracaklarını açıkladı.

Basın açıklamasını okuyan Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, Philip Morris işçilerinin taleplerinin karşılanması ve sorunların çözümü için görüşme talepleri, şirket tarafından bir aydır karşılık bulmadığını söyledi.

marlboro-iscileri-sirketin-kapisina-dayandi-biz-kazanacagiz-1068524-1.

'YASA DIŞI OLAN İŞÇİLERE KARŞI TAKINILAN BU TUTUM VE SALDIRILARDIR'

Öden, "Onlarca işçi arkadaşımızın işine son verilmiş ve bir o kadar da işçi arkadaşımız işe gitmesine rağmen kapıdan herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin geri çevrilmiştir. Sendikamızın işçilerle birlikte yürütmekte olduğu demokratik eylemlere karşı Philip Morris patronları tarafından fabrikanın etrafı demir korkuluklarda, brandalarla çevrilmiş, iş makineleriyle çukurlar açılmış ve fabrika adeta cezaevine çevrilmiştir" diye konuştu.

Öden, "Fabrika içinde direnen işçi arkadaşlarımıza tuvaletler kapatılmış, çay için su ısıttıkları çay makinelerinin elektriği dahi kesilmiştir" dedi ve ekledi: "İşçilerin her mücadelesini hakka ve hukuka aykırı olduğunu iddia eden patronlara ve patronların bu tutumu karşısında işçilere barikat kuran güvenlik güçlerine basının ve kamuoyunun karşısında soruyorum. Sizin bu tutumunuz hakka ve hukuka uygun mudur? Burada yasa dışı olan bir şey varsa, o da sendikalı olma hakkı anayasal olarak ana sütü gibi helal olan işçilere karşı takınılan bu tutum ve saldırılardır."

'TÜM İŞÇİ SINIFI KAZANACAK'

Öden şunları dile getirdi: "Atılan işçiler geri alınsın. Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın. Zorunlu mesailer kaldırılsın. Tüm mobbing ve baskı yöntemlerine son verilsin. Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın. Bu taleplerin karşılanması ve işyerinde toplusözleşme düzeninin sağlanması için mücadelemiz devam edecek. İşten atılan arkadaşlarımız işe geri alınana kadar fabrika önünde ve alanlarda meşru ve demokratik haklarımızı kullanmaya sonuna kadar sürdüreceğiz. Ulusal ve uluslararası sınıf dayanışması çağrılarımızın karşılık bulmasıyla Philip Morris işçisi kazanacak. Tüm işçi sınıfı kazanacak."