Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını gece boyunca devam etti. Havanın kararması sebebiyle durdurulan havadan müdahale, günün ilk ışıklarıyla beraber yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi. Marmaris Belediyesi ise yangının kontrol altına alınmadığını bildirerek, "Alevlerin Değirmenyanı bölgesini tehdit etmesi nedeniyle tedbir amaçlı tahliyeler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Marmaris Belediyesi: Yangın kontrol altına alınmadı
Fotoğraf: AA

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan orman yangınına sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz. Ama tabii bu neticede yangın ve de esintiyle bir yerden başka bir yere sıçraması, söz konusu olabilir" dedi.

Marmaris Belediyesi ise yaptığı açıklamada, "Yangın 19. saatte maalesef hâlâ kontrol altına alınmış değil. Jandarma ve belediye ekiplerimiz tahliye işlemlerini gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

KİRİŞCİ: YANGIN BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangını ile yürütülen mücadele çalışmasını bölgeden takip etmeyi sürdürüyor.

Kirişci, AA muhabirine, dün saat 20.00 sıralarında başlayan yangında 15 saatin geride kaldığını, mücadelenin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Karadan mücadeleye ilk saatlerde ve son 5 saatte havadan helikopter ve uçaklarla destek verildiğini aktaran Kirişci, büyük ölçüde yangınla mücadelede belirli bir noktaya gelindiğini bildirdi.

Sabah 20 helikopter ile 14 uçağın aktif olarak göreve katıldığını belirten Kirişci, Orman Genel Müdürlüğü, DSİ, AFAD tarafından da arazöz, dozer, iş makineleri gibi kara araçlarının koordineli bir şekilde çalışmasını sürdürdüğünü kaydetti.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

"TEMENNİMİZ BU İŞİN BUGÜN NETİCELENMESİ"

Dün geceden itibaren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çalışmaları bölgeden takip ettiklerini anımsatan Kirişci, şöyle devam etti:

"İnşallah bugünkü beklentimiz, tabii ki şu anda bir miktar rüzgar da var, rüzgarın mutlaka olumsuz bir etkisi olacak ama en azından rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha pozitif, olumlu durumdayız. Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Belki biraz erken olabilir, biraz ihtiyatlı olarak bunu ifade etmeliyiz ama büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz. Ama tabii bu neticede yangın ve de esintiyle bir yerden başka bir yere sıçraması, söz konusu olabilir."

Marmaris'teki yangınla mücadele ederken sabah saatlerinde de Datça'da bir yangın çıktığını ve söndürüldüğünü anlatan Kirişci, ardından Fethiye'de bir yangının başladığını, bunun da belirli ölçülerde kontrol altına alındığını ve iyi bir noktada olduğunu söyledi.

HELİKOPTER VE UÇAKLARIN GEÇ GELDİĞİ İDDİASI

Bakan Kirişci, sosyal medyada yer alan "helikopter ve uçakların zamanında yangına müdahale etmediği" yönündeki iddialarla ilgili olarak da en güzel cevabı bölgedeki uçak ve helikopter seslerinin verdiğini ifade etti. Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii insanların ağzı fermuar değil ki çekesiniz, kapatasınız. İsterim ki insanlar hakikati görsünler, hakikati görmek istiyorlarsa asgariden yayınları izlesinler veya gelsinler burada birkaç saatlerini harcasınlar, hangi şartlarda bu çalışmaların yürütüldüğünü ve ne kadar başarılı bir çalışma yapıldığını da burada görmüş olsunlar."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

MARMARİS BELEDİYESİ: TAHLİYELER YAPILIYOR

Marmaris Belediyesi, orman yangınına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"Yangın 19. saatte maalesef hala kontrol altına alınmış değil" denilen açıklamada, "Alevlerin Değirmenyanı bölgesini tehdit etmesi nedeniyle tedbir amaçlı tahliyeler yapılıyor. Jandarma ve belediye ekiplerimiz tahliye işlemlerini gerçekleştiriyor" ifadeleri kullanıldı.

CHP'Lİ ALBAN: HELİKOPTER SAYISI DÖRDÜ HİÇ GEÇMEDİ

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Marmaris'te dün akşam saatlerinde çıkan ve devam eden orman yangınına ilişkin, yetkililerin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

ANKA'ya konuşan Alban, "Yalnız bir şey bizi çok üzüyor. Bu ülkenin en yetkilileri, bakanları, şu an Marmaris'in semalarında yangına müdahale etmek için 14 uçağın, 20 helikopterin olduğu söylüyorlar. Böyle de basın açıklaması yaptılar. Şu an Marmaris'in yangınına müdahale eden iki helikopterin dışında başka bir şey yok. Ben yaklaşık 20 saattir buradayım. Yangına müdahale eden helikopter sayısı dördü hiç geçmedi. Bir keşif uçağı vardı. Başka da bir şey yoktu" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ERBAY: YANGINA YETERLİ ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLMİYOR

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Marmaris’te devam eden orman yangınına hâlâ etkin müdahale edilmediğini söyledi.

Bölgeyi ziyarete eden Bakanlar tarafından bugün itibariyle 20 helikopter ve 14 uçakla yangına müdahale edileceğinin açıklamasına rağmen, henüz böyle bir müdahalenin olmadığını ifade eden Erbay, “Gün ağardı ve yangına 20 helikopter ve 14 uçakla müdahale edilmiyor. Yangın çok geniş bir alana yayılmış durumda. Ancak maalesef Bakanların söylediği gibi 20 tane helikopter de yok 14 tane uçak da yok" ifadelerini kullandı.

Erbay, şunları söyledi: "Dün geceden bu yana yangın bölgesindeyiz. Yangına gün ağarmasına rağmen sadece 4-5 tane helikopter müdahale ediyor. Ancak rüzgar bu şekilde devam ederse ve müdahale bu kadar kısıtlı kalırsa geçen sene yaşadığımız felaketi tekrar yaşarız. Bir an önce etkin bir şekilde etkin müdahale yapılmalıdır. Bütün Muğla’ya Marmaris’e geçmiş olsun. Şu ana kadar tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır."

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

KİRİŞCİ VE SOYLU YANGIN BÖLGESİNDE

Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili inceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, AKP Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet bölgeye geldi.

Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangını çıkan Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde havadan yaptıkları incelemenin ardından Değirmenyanı Yangın Yönetim Merkezi'nde çalışmalar hakkında bilgi aldı. İki bakan burada gazetecilere açıklamada bulundu.

Kirişci, yangın ile ilgili çalışmaları yerinde incelemek üzere bölgeye geldiklerini söyledi. Helikopter ile yangın sahasında bir iki tur yaptıklarını ardından karadan yürütülen çalışmaları yerinde gördüklerini aktaran Kirişci, şunları söyledi:

"Yaklaşık 200 hektarlık bir alanda meydana gelen yangın hadisesi şu anda özellikle yer araçlarımızla söndürülmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Havanın kararmasıyla maalesef hava araçlarımızı ancak 45-50 dakika gibi uçurabildik. Fakat yarın sabahleyin gün ağardığında 20 helikopterimiz, 14 uçağımızla yukarıdan atışlarımıza başlamış olacağız."

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Bölgede şu anda çok sayıda arazöz, dozer, iş makinesi ve bin 600'ün üzerinde insan kaynağı ile müdahalenin sürdüğünü belirten Kirişci, "Helikopterle yukarıdan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu, ürkütücü değildi. Fakat buradaki sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli ve daha temkinli olmamızı gerektiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız da büyük bir titizlikle devam ediyor" diye konuştu.

Bakan Kirişci, yerleşim yerlerine 3,5 - 4 kilometrelik bir mesafe bulunduğunu ancak yangın başladığı andan itibaren ekiplerce yerleşim alanları ile yangın bölgesi arasında yol açma çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

"YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR"

İçişleri Bakanı Soylu da, bir gazetecinin sorusu üzerine, yangının çıkış nedeni ile ilgili araştırmanın devam ettiğini söyledi.

Yangının sabotaj olduğu yönündeki iddialara ilişkin değerlendirme yapmanın erken olacağını dile getiren Soylu, "Bakanımızla geldikten sonra bir değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız, hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar. Doğal sebeple mi, yoksa bir kamp sebebiyle mi çıktı, yoksa bir sabotaj mı var? Bütün bunları değerlendiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA, AA, BirGün