1998

28 Şubat ‘postmodern darbe’ günleriydi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’a Siirt’te okuduğu şiir ve yaptığı konuşma nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten dava açıldı. Erdoğan tutuksuz yargılandı.

2020

HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Başkanı Ayhan Bilgen, daha önce beraat ettiği Kobane olaylarıyla ilgili suçlamalar nedeniyle sabaha karşı evinde gözaltına alındı.

1998

Erdoğan hapis cezasına çarptırıldı ve Yargıtay cezayı onadı. Erdoğan’ın belediye başkanlığı Danıştay kararıyla sona erdi.

2020

Ayhan Bilgen gözaltındayken Kars Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa edeceğini açıkladı. Belediye Meclisi’nde seçim yapılmasını ve belediyeye kayyum atanmamasını sağlamaya çalışıyordu.

1998

Erdoğan’ın belediye başkanlığı görevinin sona ermesinin ardından kayyum atanmadı. Belediye Meclisi’nde seçim yapıldı ve Fazilet Partili (FP) üyelerin oylarıyla FP’li Belediye Başkanvekili Ali Müfit Gürtuna yeni belediye başkanı olarak seçildi.

2020

Ayhan Bilgen’in istifa edeceğini açıklamasından bir gün sonra Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, başkan yardımcıları ve il genel meclis üyelerinin arasında olduğu 19 kişi gözaltına alındı. HDP artık belediye meclisinde çoğunluk olamayacaktı.

1999

Cezası birkaç kez ertelenen Erdoğan, 4 ay 10 gün hapis yatacaktı. Pınarhisar Cezaevi’ne gideceği gün görkemli bir uğurlama düzenlendi. Üsküdar’daki evinden Eyüp Sultan Türbesi’ne kalabalık bir konvoy eşliğinde gitti. Burada eşi ve çocuklarıyla dua ettikten sonra Fatih Camii’nde binlerce kişi eşliğinde namaz kıldı. Sık sık ‘Cuntaya hayır’, ‘Başbakan Erdoğan’ sloganları atılıyordu.

2020

Evinden çıkarıldıktan sonra zırhlı polis aracıyla Emniyet’e götürülen Ayhan Bilgen, 8 gün gözaltında kaldıktan sonra adliyeye sevk edildi.

1999

Tıka basa dolu camiden sloganlarla çıkan Erdoğan, Albayrak Şirketi’ne ait iki katlı otobüse bindi. Bu sırada eşi Emine Erdoğan’ın bir gün önce dinlerken ağladığı ‘Aldırma Reis’ şiiri hoparlörlerden yankılanıyordu. Otobüs binlerce kişinin arasında ilerlerken Erdoğan’a çiçekler atılıyordu.

2020

Ayhan Bilgen’in tutuklanmasını Ankara ve Kars’ta protesto edenlere polis müdahale etti. Ankara Adliyesi önündeki basın açıklaması sırasında bir polis, HDP milletvekili Gülistan Koçyiğit’i iterek yere düşürdü.

1999

Cezaevi’ne uğurlanması sırasında yemek için fırsat bulamayan Erdoğan’a İstanbul gişeleri çıkışında kebap getirildi.

2020

Ayhan Bilgen, gözaltındayken Emniyet’te verilen yemekten zehirlendi. Hastaneye kaldırılıp serum bağlanan belediye başkanı, gözaltında sadece su içeceğini, yemek almayacağını söyledi.

1999

Erdoğan uzun araştırmalardan sonra 4 ay 10 günlük cezası için Pınarhisar Cezaevi’ni seçmişti. Hasan Yeşildağ, Erdoğan’ı cezaevinde iyi şekilde ağırlamak için aylar öncesinden hazırlıkları yapmıştı. Arkadaşına sahte çek yazıp hâkimin kendisine 4 ay hapis cezası vermesini bile ayarlamıştı.

Hasan Yeşildağ’ın cezaevi hazırlıkları, eski AKP Adıyaman Milletvekili Hüseyin Besli ile Ömer Özbay’ın yazdığı ‘R. Tayyip Erdoğan/Bir Liderin Doğuşu’ başlıklı biyografide anlatıldı. Hasan Yeşildağ, Erdoğan’ın kalacağı koğuşun duvarlarını kağıt, yerleri boydan boya halı kaplatmıştı. Elektrik ve sıhhi tesisatı yeniletti. Koğuşa özel kamera sistemi kurdurdu. Büyük ekran televizyon, deri kaplı koltuklar, oturma grupları, özel şofben, çamaşır makinesi ile bulaşık makinesi ve derin donduruculu büyük buzdolabı alınmıştı.

2020

Ayhan Bilgen’in tutuklanmasına karar verilmesinden dakikalar sonra İçişleri Bakanlığı, Kars Belediyesi’ne kayyum olarak Vali Türker Öksüz’ü atadı. Vali, Cuma Namazı’nı belediyenin önünde kılarken Ayhan Bilgen, Sincan F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

1999

Tayyip Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi kapısı önünde kalabalığa seslendikten sonra hapishaneye yürüdü. Onu üç gün önce hapse giren Hasan Yeşildağ karşıladı. Cezaevinde Erdoğan’ın görüşmeleri ve diğer işlerini organize etti. Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi’ndeyken her gün özel yemekler geliyor, ziyaretçileriyle görüşüyordu.

2020

Ayhan Bilgen bugün bir avuç toprak, bir yeşil yaprağın yasak olduğu beton hücrede. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak 4 yıldır, ondan sonra seçilen Adnan Selçuk Mızraklı 1 yıldır hapiste. Eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya 4 yıldır tutuklu. Selahattin Demirtaş 4 yıldır Edirne F Tipi’nde. Halkın oylarıyla seçilmiş onlarca siyasetçi yıllardır ağır tecrit koşullarında hapiste, onlarca belediye kayyumda.

1999-2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat döneminde 4 ay 10 gün hapis yattığını yıllardır dilinden düşürmedi. Hep ‘Damdan düştüm, bilirim’ dedi. Nereden bilsin… Postmodern darbenin postmodern kahramanıydı. ‘Türkiye’de halk mağdurun yanında olur’ sağcı bir yalandan ibaretken ‘güce biat’ gerçeğinin anıtıydı. Halkın iradesini gasp ederken demokrasiye Mars kadar uzak, seçimsiz ülke hülyasına çok yakındı…