Yapılan son araştırmaya göre, mart ayından bu yana Türkiye’de en önemli sorun olarak görülen koronavirüs gerilerken yurttaşlar ekonomiyi yine birinci derece sorun olarak belirledi.

Mart ayından beri ilk kez koronavirüsün önüne geçti: Yurttaşın en önemli sorunu ekonomi

Uluslararası araştırma şirketi Ipsos’un yaptığı Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nda yurttaşın en önemli sorun olarak gördüğü konu, mart ayından beri ilk kez ekonomi olarak çıktı.

Koronavirüs salgını öncesi son bir yıllık dönemde yurttaşlar Türkiye’nin en önemli sorununu ekonomi olarak tanımlamaktaydı. Mart 2020’den bu yana salgın, tüm sorunların önüne geçti. Vakaların başladığından bu yana ilk kez salgının en önemli sorun olma seviyesi %39’a indi ve ekonomi salgını geçti; bugün yurttaşların %43’ü ekonomiyi Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görüyor.

mart-ayindan-beri-ilk-kez-koronavirusun-onune-gecti-yurttasin-en-onemli-sorunu-ekonomi-744969-1.

Ipsos’un Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasına göre; yurttaşlar koronavirüs salgınının hem Türkiye ekonomisi hem de kendi ekonomileri için bir tehlike oluşturduğu konusunda hemfikir. Her 10 kişiden 8’i salgının Türkiye ekonomisi için ciddi bir tehlike oluşturduğunu düşünüyor. Her ne kadar vatandaşlar salgının ülke ekonomisi için daha fazla risk taşıdığını düşünse de yarıdan fazlası salgının kendi kişisel ekonomileri için de ciddi bir tehlike oluşturduğu kanısında.

mart-ayindan-beri-ilk-kez-koronavirusun-onune-gecti-yurttasin-en-onemli-sorunu-ekonomi-744970-1.

SALGINI FIRSAT OLARAK GÖRENLER YÜZDE 6

Salgın döneminde alınan tedbirler doğrultusunda bazı sektörlere yönelik kısıtlamalar söz konusu oldu. Buna göre araştırmada istihdamda yer alan yurttaşların üçte biri (%33) işyerleri geçici olarak faaliyet göstermediğini beyan etti. Diğer yandan sadece işyerleri geçici olarak kapananlar değil halen işyerleri faaliyet gösterenler de salgının işleri üzerinde olumsuz etkisi olacağı görüşüne sahip. Çalışanların yarısından fazlası (%57’si) önümüzdeki dönemde işleri üzerinde salgının olumsuz etkilerinin ortaya çıkacağını düşünüyor. Salgının işleri için bir fırsat alanı oluşturduğunu düşünenlerin oranı ise %6 ile sınırlı.

mart-ayindan-beri-ilk-kez-koronavirusun-onune-gecti-yurttasin-en-onemli-sorunu-ekonomi-744971-1.

Normalleşme takvimi kapsamında restoran, kafe, pastane ve çay bahçelerinin belirli kurallar çerçevesinde hizmet vermeye başlaması konusunda genel kamuoyunda görüş birliği yok. Araştırmaya göre yurttaşların %48’i açılma kararını yanlış bulurken, %41’lik bir kesim bu kararın doğru olduğuna inanıyor. 46-55 yaş arası yurttaşlar bu kararı en büyük oranda destekleyen kesim; buna rağmen 18-25 yaş arası bireylerin sadece %29’u bu kararı doğru buluyor.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırmada elde edilen verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Kendimize ‘hangi sorunumuz daha normal?’ sorusunu sorarsak olağanüstü durumların yaşanmadığı dönemlerde yüksek ihtimalle ‘en önemli sorun olması en normal başlık ekonomidir’ yanıtını veririz. Büyük terör olayları, sınır ötesi operasyonlar gibi çok kritik olayların söz konusu olmadığı dönemlerde ülkemizin en önemli sorunu hep ekonomi idi. Covid-19 salgınını yaşamaya başladığımız günden beri ise çok olağanüstü günler yaşadık ve doğal olarak salgın, gelip sorunlar listemizin en başına oturdu. Haftalarca en önemli sorun konumundaydı, Mayıs ayı başından sonra yavaş yavaş gerilemeye başladı, bu sırada da en önemli sorun ekonomidir diyenlerin oranı giderek yükseliyordu. Ve nihayet ekonomi az bir farkla da olsa yeniden ülkemizin 1 numaralı sorunu haline geldi. Her ne kadar ekonomiye dair endişelerimiz yükselmiş olsa da iş yerlerinin faaliyete başlamasının doğru bir karar olmadığını düşünenler hala çoğunlukta, yani bir grup insan ülkenin en büyük sorunu olarak ekonomiyi görseler de iş yerlerinin açılması fikrine henüz hazır değil. Ekonominin sorunlar listesindeki yükselişine dair aynı anda geçerli iki yorum yapabiliriz, öncelikle bu durum normalleşmenin bir sonucudur diyebiliriz, hayat normale döndükçe odağımız yeniden kadim sorunumuz olan ekonomiye yöneliyor, ikinci nokta ise salgının kendisinin de ekonomik sorunları körüklüyor olmasıdır. Şirketleri, çalışanları ve dolayısıyla istihdamı destekleyen paketlere rağmen insanların %96’sı ülke ekonomisi için, %86’sı kişisel ekonomileri için tehlike görüyorlar. Araştırmaya katılanların çalıştığı işletmelerin üçte birinin geçici olarak faaliyetine ara vermiş olması salgının ekonomiye vurduğu darbeyi net olarak ortaya koyuyor. Yaklaşık her on kişiden dördü önümüzdeki dönemde de işlerinin olumsuz etkileneceğini düşünüyor.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ

Ipsos’un açıklamasına göre, araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirildi. 29 Mayıs – 5 Haziran 2020 saha tarihi ile 9. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± %3.