Düzce’de faaliyet gösteren Mas-Daf firmasında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü onlarca işçi işten atıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik işten çıkarılan 61 işçiyi tespit ettiklerini, sayının daha fazla olduğunu söyledi. İşçiler bir süredir Çalışma Bakanlığı’ndan alınan yetki belgesi sonrası sendikanın işveren tarafından tanınmasını ve toplu sözleşme talebiyle eylem yapıyordu.

Mas-Daf'ta çalışan sendikalı işçiler tazminatsız olarak işten atıldı

Emek Servisi

Düzce’de pompa ve yangın söndürme sistemleri üreten Mas-Daf fabrikasında işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Çalışma Bakanlığı’na yapılan başvuru sonrası sendika fabrika çoğunluğu örgütleyerek yetkili olduğuna dair belge aldı.

Ancak işveren Çalışma Bakanlığı’nın verdiği belgeye itiraz davası açtı. 1 yıl süren dava hâlâ sonuçlanmayınca, işçiler sendikanın tanınması için mesaiden sonra fabrikada kalmaya başladı. Üretim devam etti, vardiya saatlerinden sonra ise fabrikada bekleyiş sürdü.

Bu sabah ise işveren, eyleme katılan işçileri ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları’ gerekçesiyle tazminatsız işten çıkardı.

SAYI ARTABİLİR

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik 61 işçinin işten çıkarıldığını tespit ettiklerini, sayının artacağını söyledi.

Çelik “Burada örgütlenme çalışmamızı 12 yıldır devam ettiriyoruz. 2011 yılında da 112 işçi arkadaşımız sendikamızda örgütlendikleri için işten atılmıştı. Şimdi de benzer bir yönteme başvuruyorlar. Biz işe iade davamızı açacağız ve sendikal örgütlülüğümüze sahip çıkacağız. İşçi arkadaşlarımız öfkeli” dedi. Eyleme katılan işçilerin sayısı ise 100’e yakın.

"İŞÇİLER CEZALANDIRILIYOR"

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mas-Daf’da 2021’in Eylül ayında Bakanlık tarafından tescillenen yetkimiz hala yerel mahkeme aşamasında sonuçlanmayı bekliyor. Mas-Daf işçileri Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan yetki tespitine işveren tarafından yapılan itirazın geri çekilmesi ve sendika ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması için taleplerini dile getiriyorlardı. Bu sabah işçilere önce fabrikanın tatil ilan edildiği bildirildi, ardından fabrikada çalışan tüm işçilerin işten çıkarıldığı mesajları gönderildi.

Mas-Daf işçileri 12 yıldır Düzce’de bir onur mücadelesi veriyor. Mas-Daf işçileri yıllarca bu fabrikaya emek verdiler, alın teri döktüler. İşçiler ekmeklerini bir dilim büyütmek, en önemlisi de insanca muamele görmek istedikleri için sendikalaştılar. Düzceli işçileri köle yerine koyarak bunca yıl kötü koşullarda çalıştıran Mas-Daf patronu sadece yasal haklarını kullandıkları için gözünü bile kırpmadan 100 işçiyi bir kez daha açlığa terk etmiştir.

Sendika hakkına ulaşmak için, işten atmalara, baskılara, uzayan yetki mahkemesi süreçlerine karşı mücadele eden işçiler cezalandırılıyor. İşverenler, 10 yıl da geçse, 20 yıl da geçse dilediğim hukuksuzluğu, zorbalığa yapmayı kendilerine hak olarak görüyor.

Mas-Daf’da bugün yaşananlar bir kez daha gösteriyor ki, ülkemizde yasalar sadece işverenleri koruyor. Mahkemeler tarafından işçi düşmanlığı tescil edilen Mas-Daf patronu gözünü bile kırpmadan suç işlemeye devam edebiliyor. Mas-Daf işçileri haklıdır. Birleşik Metal-İş sendikası olarak biz de Mas-Daf işçilerinin yanında olmayı sürdüreceğiz. Mas-Daf’da yürüttüğümüz onur mücadele devam ediyor. Bu hukuksuzluğa ve zorbalığa sessiz kalmayacağız."